Blogit

Bloggaaja-yrittäjä Natalia Salmela digitaidoista: “Asioista kannattaa olla sen verran perillä, että tietää mihin tarvitsee apua”

Bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela on ollut näköalapaikalla sisältömarkkinoinnin kehittyessä ja kaupallistuessa Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Vaikka Salmelalle teknologia on ollut enemmän väline kuin intohimo, on digitietämys osoittautunut hänelle korvaamattoman arvokkaaksi.

Natalia Salmela perusti bloginsa jo viime vuosikymmenen alussa. Hän kertoo olevansa tällä saralla itseoppinut, sillä bloggausta ei opeteta missään. Tilanne on edelleen sama, vielä tänäkin päivänä. Salmela ei ole antanut tämän kuitenkaan jarruttaa itseään.

“Olen itseoppinut niin bloggaamisen, yrittämisen kuin digitaalisenkin markkinoinnin alalla. Vaikka opiskelin itse Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotaloutta, johon sisältyi kauppatieteiden opintoja, ei niihin sisältynyt esimerkiksi sisältö- tai vaikuttajamarkkinointia. Oma harrastuneisuus ja intohimo ovat opettaneet enemmän”, Salmela kuvailee.

Sisältömarkkinoinniksi kutustaan sellaista markkinointia, jossa tuotteen tai palvelun kohderyhmälle tuotetaan hyödyllistä, johdonmukaista ja lisäarvoa tuottavaa sisältöä. Yleensä sisältömarkkinointia toteutetaan niissä digitaalisissa kanavissa, joissa yleisö parhaiten tavoitetaan – vaikkapa suositussa blogissa tai muissa sosiaalisen median kanavissa.

Digitaidot mahdollistavat paljon

Salmela toteaa, että ilman hyviä digitaitoja hänen bloginsa tai yrityksensä eivät olisi olemassa. Digitaitojen ohella hän on myös ottanut haltuun suuren määrän erilaisia teknologioita, vaikka ei omien sanojensa mukaan tunne sen suurempaa intohimoa teknologiaa kohtaan.

“Ne yritykset, jotka eivät nyt ole somessa, tulevat jatkossa kuihtumaan pois. Jos et hyödynnä somea tai digimahdollisuuksia laajemmin, niin jatkossa et ole yksinkertaisesti olemassa. Tämä näkyi koronan aikana, kun tosi moni joutui lennosta opettelemaan uusia asioita”, hän toteaa.

Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä itse, eikä kaikkea tarvitse myöskään osata. Salmela kääntyy itse mielellään ammattilaisten puoleen.

“Olen pyrkinyt ulkoistamaan paljon niitä asioita, joita en itse osaa. Olen palkannut asiantuntijoita pienellä kynnyksellä auttamaan muun muassa hakukoneoptimoinnissa, nettisivujen rakentamisessa ja graafisessa suunnittelussa. Asioista on hyvä olla sen verran perillä, että tietää mihin tarvitsee apua”, Salmela kiteyttää.

Teknologia on Salmelan mielestä erityisen onnistunnutta silloin, kun sitä ei tarvitse ajatella.

“Teknologia on ollut minulle enemmän väline, kuin suuri kiinnostuksen kohde, vaikka se onkin iso osa elämääni. Olen ottanut haltuuni erilaiset uudet sovellukset, ohjelmistot, laitteet, pilvipalvelut ja serverit. Teknologia on mielestäni onnistunutta, jos päivän aikana ei tarvitse miettiä, toimivatko asiat”, Salmela toteaa.

Sosiaalinen media on tärkeä väline yrityksille

Salmela kannustaa kaikkia yrittäjiä ottamaan haltuunsa ainakin sosiaalisen median.

“Sosiaalisen median ala on aliarvostettua. Ihmiset usein ajattelevat, että jos Facebookia käyttää vapaa-ajalla, niin se on sama kuin tehdä sitä työkseen. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan sosiaalisen median hallitseminen työ- tai markkinointimielessä on erityistaito”, Salmela alleviivaa.

Hänen mukaansa suomessa on paljon toimialoja, jotka eivät ole ottaneet somesta koko sen tarjoamaa potentiaalia irti – tai edes raapaisseet sen pintaa. Mitä perinteisemmästä toimialasta puhutaan, niin yleensä myös sitä heikompaa on digitalisaatio.

“Yhtenä poikkeuksena mainitsisin Verohallinnon. Jos virkamiehet pystyvät ottamaan somen haltuunsa, niin sitten kuka tahansa pystyy”, Salmela toteaa.

Salmelan tärkeimmät vinkit someen

  1. Panosta jatkuvuuteen. Sosiaalinen media ei ole jotain, mitä tehdään vain silloin kun on aikaa, vaan vaatii kunnon strategian ja suunnitelman tuekseen.
  2. Laita rahaa somemarkkinointiin. Nykyään voi muutamalla klikkauksella tavoittaa havittelemasi kohderyhmän. Jokainen yritys, joka ei markkinoi somessa, menettää euroja koko ajan.
  3. Seuraajamäärä ei ole kaikki kaikessa. Moni tuijottaa turhaan seuraajamääriä, kun olennaisempi kysymys on, että seuraako tavoittelemasi kohderyhmä sinua.

 

Tiesitkö, että DNA:lta yrittäjät saavat kattavat palvelut yrityksille? Tutustu palveluihimme täältä!

Avainsanat:

Muuttuva työ Teknologia Vinkit Monikanavaisuus Tavoitettavuus Yrittäjän digiakatemia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.