Blogit

5G vauhdittaa teknologista kehitystä

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Mitä pitää tietää 5G:stä -podcastista.   


5G tarkoittaa nimensä mukaisesti viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja, jotka moninkertaistavat datanopeuden ja pienentävät samalla viivettä. Käytännössä siis 5G parantaa matkaviestinteknologian laajakaistaominaisuuksia entisestään, mahdollistaa miljoonien esineiden ja asioiden liittämisen verkkoon tehokkaasti sekä tuo viivekriittiset korkean käytettävyyden palvelut myös mobiiliin. 

Vaikka 5G hyödyntääkin osaltaan täysin uusia taajuusalueita ja antenniteknologiaa, 4G:n kehitystyö jatkuu sen rinnalla. 5G vauhdittaa myös teknologista kehitystä, sillä kapasiteetiltaan ja nopeudeltaan se on lähellä kiinteää kuitukaapelinettiä. 

-Esimerkiksi erilaiset teollisuuden automaatioratkaisut voivat hyötyä 5G:stä tulevaisuudessa, sillä verkkoon yhdistettyjen laitteiden määrä voi kiivetä varsin korkeaksi. Toisaalta viivekriittisten sovellusten etäohjauksen kannalta mahdollisimman pieni ja taattu latenssi on erityisen tärkeää. Tähän kaikkeen ja paljon muuhun 5G:n odotetaan tarjoavan ratkaisun, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Juuri näiden omaisuuksien ansiosta esimerkiksi IoT:n eli esineiden ja asioiden internetin kehittämisessä 5G:llä nähdään olevan suuri rooli. Myös virtuaali- ja lisätyn todellisuuden teknologiat voivat olla merkittäviä 5G:stä hyötyjiä. Olennaista on, että kaista ja kapasiteetti eivät pääse loppumaan yllättäen kesken, kun käsitellään suuria datamääriä.

5G avaa uusia ovia kuluttajille ja yrityksille

Yrityksille 5G avaa uusia mahdollisuuksia tiedonsiirtoon. Jatkossa tietty kapasiteetti voidaan osoittaa ainoastaan tietyn yrityksen tai sovelluksen käyttöön. 5G-teknologian avulla liikennettä voidaan myös hallita paikallisesti. Tällöin data pysyy yrityksen sisällä sen sijaan, että sitä kierrätettäisiin operaattorin runkoverkon kautta, jolloin myös viiveet kutistuvat millisekuntien tasolle. Kymmenkertaiset nopeudet ja suurempi kapasiteetti tuovat etuja liiketoimintasovellusten entistä sujuvampaan käyttöön. 

Kuluttajatkin pääsevät nauttimaan 5G:n eduista pian, sillä teknologiaa tukevia laitteita on tulossa markkinoille jo tämän vuoden aikana. Myös 4G-verkko jatkaa kehittymistään kohti 5G:tä, mikä tuo entistä parempia matkaviestinpalveluita asiakkaiden ulottuville.

-Ensimmäiset korkeamman hintaluokan 5G-päätelaitteet ovat saatavilla lähikuukausina, vaikkakin hyvin pienessä mittakaavassa. Loppuvuotta kohti 5G-päätelaitteita alkaa tulla hiljalleen myyntiin lisää. Keskihintaisia laitteita tullaan varmasti näkemään ensi vuoden aikana ja oletus on, että vuonna 2022 käytännössä jokaisessa uudessa älypuhelimessa on 5G-toiminnallisuus mukana, Laari summaa.

Jarkko Laarin kolme asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää 5G:stä juuri nyt:

  1. 5G on tulossa kovaa vauhtia, mutta sitä ei pidä jäädä odottamaan – 4G on edelleen yrityksille ja kuluttajille relevantti teknologia.
  2. Mobiiliverkkojen laajakaistaominaisuudet ottavat kuitenkin melkoisen harppauksen eteenpäin 4G-teknologiaan verrattuna.
  3. 5G mahdollistaa laajan skaalan erilaisia IoT-ratkaisuja ja parantaa etenkin viivekriittisten sovellusten käytettävyyttä.

Kuuntele koko podcast: Mitä pitää tietää 5G:stä!

Mitä pitää tietää on 7-osainen podcast-sarja, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ottaa kuulijoiden puolesta selkoa siitä, mitä pitää tietää lohkoketjuista, 5G:stä, eksoskeletoneista, tietoturvauhkista ja muista teknologiatrendeistä. Sarja on osa DNA:n Uuden työn ääniä -podcastia, jonka löydät Suplasta, Soundcloudista, Apple podcasteista, Spotifystä, YouTubesta tai suosikkisovelluksestasi!   

Avainsanat:

5G Verkko Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.