Blogit

2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa?

IoT:n, eli esineiden internetin (Internet of Things), tarpeisiin on jo olemassa paljon mobiiliteknologiaa ja lisää on tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana.

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa. Kyseessä ei ole vielä tänä päivänäkään unohdettu verkkoteknologia. Päätelaitteet ovat halpoja, ja verkkojen peitto huippuluokkaa. Kapasiteettimielessä 2G-verkko ei kuitenkaan pysty tukemaan kovin isoja datansiirto- tai laitemääriä.

3G-verkkojen käyttö IoT-ratkaisuissa sen sijaan on jäämässä väliinputoajaksi. Vuoden 2022 loppupuolella 3G-verkossa siirrettiin enää vain reilut 1,5  % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. DNA, kuten muutkin operaattorit, aikookin sulkea 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä.

3G-verkon alasajo ei pääasiassa edellytä asiakkailta toimenpiteitä, sillä lähes kaikki DNA:n verkossa toimivat päätelaitteet hyödyntävät jo nykyisellään 4G- tai 5G-verkkoja. 3G-verkon alasajon jälkeen 2G- eli GSM-verkko jää edelleen palvelemaan asiakkaita perusdatapalveluiden ja puheluiden välityksessä. Vanhat laitteet, jotka eivät pysty hyödyntämään 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät vuoden 2023 jälkeen automaattisesti 2G-verkon piiriin.

IoT:n edistyneintä tietoliikennetekniikkaa

4G-verkot ovat ajaneet 3G:n yli, sillä niiden avulla voi siirtää jo erittäin suuria datamääriä järkevässä ajassa. Myös vasteajat 4G:ssä ovat sitä luokkaa, että se tarjoaa suorituskykyisen alustan tämän päivän viivekriittisille käyttökohteille.

4G-verkoissa toimivat NB-IoT- ja LTE-M-teknologiat kykenevät tarjoamaan riittävästi suorituskykyä merkittävään osaan IoT-ratkaisuja. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ovat sähkö- ja vesimittariluennat sekä sijaintipalvelut.

Laitteet onkin hyvä päivittää nyt 4G- ja NB-IoT- tai LTE-M-kyvykkäiksi. Päivitys pidentää laitteiden elinkaarta, kasvattaa siirrettäviä datamääriä ja nostaa siten nopeuksia. Kun laite tukee NB-IoT:ta tai LTE-M:ää, myös akun kesto paranee. NB-IoT- tai LTE-M-tietoliikennetekniikkaa hyödyntävät vaativimmatkin IoT-ratkaisut toimivat luotettavasti ja niin kustannukset kuin virrankulutus on minimissään.

NB-IoT ja LTE-M sulautuvat aikanaan 5G-standardiin, ja tällöin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina. 4G ja 5G elävät kuitenkin rinnakkain ja toisiaan täydentävinä teknologioina vielä pitkälle tulevaisuuteen.

5G tuo äärimmäisen lyhyen viiveen

Millaiset käyttökohteet sitten nojaavat yksinomaan 5G:n suorituskykyyn?

5G:n ansiosta voidaan toteuttaa niin sanottua kriittisen ja korkean käytettävyyden IoT:tä. 5G:n äärimmäisen lyhyet vasteajat mahdollistavat esimerkiksi liikenteenohjauksen sekä älykkäät sähköverkot.

Näissä käyttökohteissa tarvitaan myös ehdotonta luotettavuutta, jotta viestit menevät perille tarvittavassa aikaikkunassa. Tällöin puhutaan lyhyen vasteajan kanssa korkeasta käytettävyydestä (Ultra-Reliable and Low Latency Communication, URLLC), joka 5G:ssä paranee esimerkiksi verkon reunalle tuodun prosessoinnin ja monitieradioyhteyden avulla.

Paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on siis olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana. Sen omaan tarpeeseen oikean verkkoteknologian löytää, kun pohtii mitkä ovat vaatimukset tiedonsiirron määrälle, vauhdille, vasteajalle ja luotettavuudelle.

 

Tutustu tarkemmin eri IoT-ratkaisuihin ja valitse yrityksenne tarpeisiin parhaiten sopiva. Jos kaipaat lisää eväitä onnistuneen IoT-projektin suunnitteluun ja läpivientiin, lataa IoT:n uudet kulmakivet -opas, joka tarjoaa konkreettisia neuvoja IoT-hankkeiden johtamiseen.

Avainsanat:

Verkko Mobiili IoT Digitalisaatio 4G Teknologia 5G

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.