Kaapeliverkon teräväpiirtokanavat (HD) television kärkipaikoille 31.8.2021
 

DNA:n kaapeliverkon kanavanumerot muuttuvat 31.8.2021, muutos koskee sekä vapaasti katsottavia kanavia että erikseen tilattavia maksullisia kanavia.

Vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teräväpiirtoversiot eli HD-kanavat löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä, eli kanavapaikoilta ykkösestä eteenpäin. Perinteisen tarkkuuden kanavat puolestaan siirtyvät alkamaan kanavanumerosta 21. Mikään tv-kanava ei poistu valikoimasta – ne vain vaihtavat keskenään paikkaa kanavalistauksessa. 

Muutoksella halutaan parantaa tv-katsojien katselukokemusta ja helpottaa ilmaisten HD-kanavien löydettävyyttä. Vapaasti vastaanotettavien kanavien kanavanumeroinnin muutos tehdään DNA:n kaapeliverkon lisäksi kaikissa maamme kaapelitelevisioverkoissa. Suurin osa televisioista ja digibokseista löytävät uudet kanavapaikat automaattisesti. Jos televisio ei kuitenkaan 31.8. jälkeen hae muuttunutta kanavajärjestystä automaattisesti, tee tarvittaessa laitteelle kanavahaku tai tehdasasetusten palautus laitteen ohjeiden mukaisesti.

Kysymyksiä ja vastauksia

Milloin muutos tehdään ja kauanko se kestää?

Muutos tehdään tiistaina 31.8.2021 klo 10 alkaen. Työ voi kestää n. 5 tuntia ja päättyy viimeistään n. klo 15 saman päivän aikana. Tämä on arvio ja muutos voi valmistua aikaisemminkin.
 

Miksi muutos tehdään?

Televisiotekniikka on jatkuvasti kehittynyt ja myös kuvan laatu parantunut. HD- eli teräväpiirtolähetykset alkoivat kaapelitelevisioverkoissa jo toistakymmentä vuotta sitten. Perinteistä tarkkuutta huomattavasti parempi teräväpiirtokuva on nykypäivän normaali, ja valtaosalla kaapeli-tv-verkon katsojista on jo HD-vastaanotin.

Katsojia palvellakseen ja katselukokemusta parantaakseen alan toimijat ovat TV-foorumissa yhdessä päättäneet muuttaa kanavanumerointia kaikissa maamme kaapelitelevisioverkoissa.

Voinko katsella televisiota muutoksen aikana?

Televisiota voi katsella päivän aikana, mutta katkoksia saattaa esiintyä. Jos muutoksen jälkeen kanavat eivät näy, tee ensin kanavien haku uudelleen. Jos kanavat tai jokin kanava ei näy, palauta laitteen tehdasasetukset laitteen ohjeiden mukaisesti. Tehdasresetin jälkeen aseta mahdolliset tallennukset tai muut omat asetukset uudelleen.

Mitä tarkoittaa teräväpiirto?

Teräväpiirto tarjoaa parempaa laatua eli tarkempaa ja kirkkaampaa televisiokuvaa kuin perinteinen SD. Teräväpiirto eli HD tekee television katselusta miellyttävämpää. 

Mitä maksukanaville tapahtuu?

Maksukanavien kanavapaikat vaihtuvat niin, että HD-kanavat löytyvät helpommin. Mitään tv-kanava ei poistu valikoimasta, ne vain vaihtavat paikkaa kanavalistauksessa.

Tee muutoksen jälkeen ensin kanavien haku uudelleen. Jos kanavat tai jokin kanava ei näy, palauta laitteen tehdasasetukset laitteen ohjeiden mukaisesti. Tehdasresetin jälkeen aseta mahdolliset tallennukset tai muut omat asetukset uudelleen.

Miten eroa on SD – ja HD-kanavilla?

Kanavien sisällöissä ei ole mitään eroa, ne lähettävät samaa ohjelmaa. Teräväpiirtokanavat (HD-kanavat) tarjoavat ohjelmia paremmalla kuvanlaadulla kuin perinteiset SD-kanavat. 


 

Miksi vaihdatte ilmaisten SD- ja HD-kanavien paikkoja?


Muutoksella halutaan parantaa tv-katsojien katselukokemusta ja helpottaa ilmaisten HD-kanavien löydettävyyttä. Katselukokemus paranee, kun tuomme paremman kuvanlaadun eli HD-kanavat kärkeen, paremmille kanavapaikoille.

Valtaosa TV-katsojista (n. 90 %) on jo hankkinut HD-kelpoisen laitteen, joten muutos on luontevaa tehdä. Muutos tehdään koko Suomessa, kaikki operaattorit, kaapeliyhtiöt ja kanavayhtiöt tekevät muutoksen yhteistyössä ja samaan aikaan.
 

Mikä muuttuu?

Kanavapaikat muuttuvat niin, että teräväpiirtokanavat (HD-kanavat) vaihtavat paikkaa perustasoisten kanavien (SD-kanavien) kanssa. Näin vapaasti vastaanotettavat HD-kanavat ovat jatkossa alussa, kanavapaikasta 1- 20 ja SD-kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–40. Samalla DNA:n kaapeliverkon maksukanavien kanavapaikat kanavapaikasta 50 eteenpäin muuttuvat, mikään kanava ei poistu valikoimasta, kanava vain vaihtaa paikkaa.

Kanavanumeroinnin muutos koskee vain kaapelitelevisioverkkoa, se ei koske antennitelevisioverkkoa tai muita lähetystekniikoita.

Miten voin testata etukäteen, että HD -kanavat toimivat televisiossani?


Jos näet esim. Yle 1 HD -kanavan kanavapaikalla 21 tai MTV3 HD -kanavan kanavapaikalla 23, niin sinun televisiosi tukee HD-lähetyksiä ja laitteesi ovat ajan tasalla. 

Full HD/HD Ready -televisio tarkoittaa se, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. HD Ready -merkintää käytetään ilmaisemaan näytön HDTV-yhteensopivuutta. Televisiossa tulee kuitenkin lisäksi olla viritin, joka pysyy vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä. Tällainen viritin on laitteissa, joilla on Antenna Ready HD ja/tai Cable Ready HD -hyväksyntä.

Miten valmistaudun muutokseen etukäteen?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä etukäteen. 

Halutessasi voit tarkistaa etukäteen, onko laitteesi ajan tasalla. Jos näet esim. Yle 1 HD -kanavan kanavapaikalla 21 tai MTV3 HD -kanavan kanavapaikalla 23, niin sinun televisiosi tukee HD-lähetyksiä ja laitteesi ovat ajan tasalla. 

Voit myös tarkistaa osoitteesta: https://www.testatutlaitteet.fi/kaapeliverkko/cable-ready-hd-laitteet/, onko laitteesi ajan tasalla. 
Lisäksi löytyy tietoa osoitteessa: www.hdtvopas.fi
 

Onko vaarana, että koko TV menee pimeäksi eikä toimi muutoksen jälkeen?

TV-laitteesi ei ole vaarassa.

Jos muutoksen jälkeen kanavat tai jokin kanava ei näy, tee ensin kanavien haku uudelleen. Jos tämän jälkeen kanavat tai jokin kanava ei näy, palauta laitteen tehdasasetukset laitteen ohjeiden mukaisesti. Tehdasresetin jälkeen aseta mahdolliset tallennukset tai muut omat asetukset uudelleen.

Säilyvätkö omalle digiboksille tehdyt ajastetut tallennukset?

Tehdasasetusten palautus ei poista jo tallennettua tallennuksia. 
Kehotamme varmuuden vuoksi muutoksen jälkeen asettamaan kaikki mahdolliset ajastetut tallennukset uudestaan.
 

Täytyykö minun vaihtaa TV-kortti, mikäli sellainen on käytössä?

Ei, sama kortti toimii jatkossakin. Muutos ei vaikuta TV-kortin käyttöön. 

Minulla on käytössäni DNA Hubi -laite, miten muutos vaikuttaa siihen?

DNA Hubi -laitteen kanaviin tehdään myös päivityksiä. Tee kanavien viritys 31.8. klo 15:00 jälkeen, jotta kanavat näkyvät.

1. Valitse kaukosäätimen MENU ja valikossa alhaalta Asetukset.

2. Valitse kanavanhallinta.

3. Valitse viritä kanavat.

Virityksen jälkeen osa maksukanavista löytyy numerojärjestyksessä uusilta kanavapaikoilta. Tarvittaessa tee DNA TV -sovelluksen tyhjennys.

Toimi seuraavasti: valitse kaukosäätimestä MENU ja sieltä asetukset.

Valitse asetukset ja käynnistä sovellus uudestaan.

Samalla kanavapaikalla, jos on saatavilla, näet kanavan HD-, SD-, sekä IPTV-lähetyksen. Ensisijaisesti kanavapaikalla tarjotaan aina kanavan HD-laatu