Blogit

Tosi johtaja ei kulmahuonetta kaipaa

Missioni on jo useamman vuoden ajan ollut saada yritysjohto tajuamaan että kulmahuoneiden ja sähköpostijohtamisen aika on ohitse. Tähän kuulen usein vasta-argumentin että kyllähän johtajat tarvitsevat huoneen missä he voivat käydä luottamuksellisia keskusteluja rauhassa. Eivät muuten tarvitse, kysymys on vain oikeasta tilasuunnittelusta. Oikein tehdyllä toimitilauudistuksella pysty-tään luomaan aivan riittävä määrä hiljaisia huoneita ja puhelinkoppeja luottamuksellisempiakin keskusteluja varten.

Miksi sitten haluan saada johtajat pois huoneista? Siksi että johtaminen on palveluammatti. Johtajan tehtävä on pitää huoli, että hänen alaisillaan on hyvät edellytykset toteuttaa heille asetettujen tavoitteiden mukaisia tehtäviä. Samalla vuorovaikutuksesta tulee huomattavasti sujuvampaa ja mutkattomampaa, kun alaisen ei tarvitse mennä lymyämään huoneen taakse josko johtajaa sopisi häiritä. Samalla myös häviävät turhat statussymboliikat.

Joitain vuosia sitten DNA:n johto oli siirtymässä huoneista osaksi avokonttoria. Ensimmäiseksi koekaniiniksi suostunut johtaja tuli jonkin ajan päästä silmät loistaen sanomaan "Nythän minä tiedän mitä yksikössäni tapahtuu!". Sitten päätimme tehdä vielä rohkeamman liikkeen - koko johto siirtyi mobiilityöpisteisiin muiden työntekijöiden tavoin osana muuttamistamme uuteen pääkont-toriin. Lopputulos: kaikki kokevat tiedonkulun parantuneen ja turhan pönöttämisen sekä hierarkian kadonneen - johtajat ovat osa yhteisöä ja heitä voi lähestyä milloin vain. Samanaikaisesti tilatehokkuus moninkertaistui ja toimitilakulut ovat pysyneet useamman vuoden samalla tasolla vaikka henkilöstömäärä on lähes kaksinkertaistunut. Lisäksi työtyytyväisyys on korkeammalla tasolla kuin koskaan aiemmin.

Tarvitseeko joku sitten omaa huonetta? Ei. Olimme itse suunnitelleet yhden huoneen uuteen pääkonttoriimme palkanlaskijallemme kysymättä asiasta häneltä. Kuultuaan suunnitelmasta ilmoitti hän suoraan "En minä mihinkään huoneeseen halua yksin mennä!". Lopputulos: Palkatkin saadaan laskettua aivan sujuvasti ilman erillisiä tilaratkaisuja.

Johtamista ei pidä siten mystifioida eikä johtajia nostaa millekään jalustalle. Meillä kaikilla on oma tärkeä roolimme organisaatiossa ja kaikille pitää luoda hyvät edellytykset tehdä työtämme. Jos se vielä pystytään toteuttamaan siten että kaikki kokevat olevansa samanarvoisia ja että jokaisen asiantuntemuksella on yhtäläinen merkitys - näin syntyy voittajajoukkue.

Avainsanat:

Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa