Tosi johtaja ei kulmahuonetta kaipaa

Missioni on jo useamman vuoden ajan ollut saada yritysjohto tajuamaan että kulmahuoneiden ja sähköpostijohtamisen aika on ohitse. Tähän kuulen usein vasta-argumentin että kyllähän johtajat tarvitsevat huoneen missä he voivat käydä luottamuksellisia keskusteluja rauhassa. Eivät muuten tarvitse, kysymys on vain oikeasta tilasuunnittelusta. Oikein tehdyllä toimitilauudistuksella pysty-tään luomaan aivan riittävä määrä hiljaisia huoneita ja puhelinkoppeja luottamuksellisempiakin keskusteluja varten.

Miksi sitten haluan saada johtajat pois huoneista? Siksi että johtaminen on palveluammatti. Johtajan tehtävä on pitää huoli, että hänen alaisillaan on hyvät edellytykset toteuttaa heille asetettujen tavoitteiden mukaisia tehtäviä. Samalla vuorovaikutuksesta tulee huomattavasti sujuvampaa ja mutkattomampaa, kun alaisen ei tarvitse mennä lymyämään huoneen taakse josko johtajaa sopisi häiritä. Samalla myös häviävät turhat statussymboliikat.

Joitain vuosia sitten DNA:n johto oli siirtymässä huoneista osaksi avokonttoria. Ensimmäiseksi koekaniiniksi suostunut johtaja tuli jonkin ajan päästä silmät loistaen sanomaan "Nythän minä tiedän mitä yksikössäni tapahtuu!". Sitten päätimme tehdä vielä rohkeamman liikkeen - koko johto siirtyi mobiilityöpisteisiin muiden työntekijöiden tavoin osana muuttamistamme uuteen pääkont-toriin. Lopputulos: kaikki kokevat tiedonkulun parantuneen ja turhan pönöttämisen sekä hierarkian kadonneen - johtajat ovat osa yhteisöä ja heitä voi lähestyä milloin vain. Samanaikaisesti tilatehokkuus moninkertaistui ja toimitilakulut ovat pysyneet useamman vuoden samalla tasolla vaikka henkilöstömäärä on lähes kaksinkertaistunut. Lisäksi työtyytyväisyys on korkeammalla tasolla kuin koskaan aiemmin.

Tarvitseeko joku sitten omaa huonetta? Ei. Olimme itse suunnitelleet yhden huoneen uuteen pääkonttoriimme palkanlaskijallemme kysymättä asiasta häneltä. Kuultuaan suunnitelmasta ilmoitti hän suoraan "En minä mihinkään huoneeseen halua yksin mennä!". Lopputulos: Palkatkin saadaan laskettua aivan sujuvasti ilman erillisiä tilaratkaisuja.

Johtamista ei pidä siten mystifioida eikä johtajia nostaa millekään jalustalle. Meillä kaikilla on oma tärkeä roolimme organisaatiossa ja kaikille pitää luoda hyvät edellytykset tehdä työtämme. Jos se vielä pystytään toteuttamaan siten että kaikki kokevat olevansa samanarvoisia ja että jokaisen asiantuntemuksella on yhtäläinen merkitys - näin syntyy voittajajoukkue.

Avainsanat:

Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2023 Artikkelien toimitus

Digilaitteista on tärkeää pystyä pitämään taukoa

Koko perheen Puhelinparkki on hyvä keino tukea lasten ja nuorten kehitystä, ja lisäksi se auttaa keskittymään välillä älylaitteen sijaan muihin mukaviin toimiin.