Verkot ja teknologia
Digitaalisten innovaatioiden aarreaitta
Teknologiset rajat hämärtyvät siviili- ja sotilasteknologian välillä. Oikeissa käsissä ne auttavat tekemään maailmastamme turvallisemman paikan. Samalla tekoälyjä kehitetään sekä toimimaan omavaraisemmin että tulkitsemaan ympäristöään ja kohtaamiaan ihmisiä entistä inhimillisemmin. Hype-käyrän huipulta haihattelun sijaan tuleva vuosi lupaa kosolti käytännönläheisiä innovaatioita ja oivaltavaa teknologian soveltamista.
Lukuaika n. 11 min
Koneasiakkaiden kaupankäyntitaidot karttuvat
Mitä jos yrityksen toimitiloja tai varaston logistiikkaa valvova tekoälyjärjestelmä voisi kipaista verkkokaupassa ostoksilla, kun se havaitsee puutteita tai kehitettävää? Asiantuntijoiden mukaan IoT-laitteiden massasuosion myötä koneasiakkaat edustavat vuosikymmenen merkittävintä mullistusta kaupallisella sektorilla.
Arvioiden mukaan tekoälyasiakkaat on saatu koulutettua laatu- ja hintatietoisiksi asiakkaiksi vuoteen 2026 mennessä. Yritysten kannattaa tarkastella sisäistä infrastruktuuriaan, jotta automatisoitujen palvelujen käyttöönotto käy sujuvasti. Henkilöstöä on myös perehdytettävä ja koulutettava lisää, jotta työskentely automaatioon pohjautuvien ohjelmien ja järjestelmien parissa sujuu luontevammin tulevaisuudessa.
Tekoälyapurien kehityksen myötä on todennäköistä, että yritysten hallinnoimien tekoälyasiakkaiden käyttöulottuvuudet tulevat ylittämään odotukset. Määräävä tekijä yhtälössä on kuitenkin yrityksen infrastruktuuri, sillä mitä enemmän tekoälylle sälytetään autonomista vastuuta, sitä kokonaisvaltaisempaa täytyy olla koneille vastuun luovuttavien ihmisten ymmärrys tekoälyratkaisujen syvistä rakenteista.
Arvioiden mukaan tekoälyasiakkaat on saatu koulutettua laatu- ja hintatietoisiksi asiakkaiksi vuoteen 2026 mennessä.
GovTech uudistaa julkisen sektorin digitalisaatiota
GovTech, eli esimerkiksi digitaalisen identiteetin lompakon kaltainen valtiollinen teknologia, tulee kahmaisemaan valtavan osan ohjelmistomarkkinoista lähivuosina. Arvioiden mukaan GovTechin markkina-arvo tulee ylittämään biljoona euroa vuoteen 2028 mennessä.
GovTechille ennustettu menestys perustuu valtiollisen sovelluskehityksen käytännöllisyyteen ja ennen kaikkea ihmisläheisyyteen. Siinä missä digialalla on yleistä, että uuden teknologian lanseerausta seuraava hype-käyrältä laskeutuminen johtaa käyttötarkoituksiltaan abstraktien ratkaisujen hylkäämiseen, GovTech-ratkaisut on kehitetty kansalaisten tarpeet huomioiden. Tulokulma on paras tapa varmistaa, että uudet digitaaliset ratkaisut ovat merkittäviä arkikäytössä, jolloin ne on verrattain helppo iskostaa osaksi päivittäistä toimintaa.
GovTechin kehitys vaatii avoimen ympäristön kukoistaakseen ja asiantuntijoiden arvioiden mukaan valtiollisen teknologian kehitykseen kaivataan lisää kaupallista ja yrittäjähenkistä näkemystä. Onkin enemmän kuin todennäköistä, että lähivuosina tullaan näkemään entistä enemmän kädenojennuksia ja yhteistyösopimuksia digialan yritysten ja valtiollisten toimijoiden välillä.
Lähteet:
Valtioneuvosto
World Economic Forum
GovTech-ratkaisut on kehitetty kansalaisten tarpeet huomioiden.
Nato-aloite vauhdittaa kaksikäyttöteknologioiden kehitystä
Kaksikäyttöteknologia viittaa teknologiaan, jota voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Perinteisiä esimerkkejä kaksikäyttöteknologiasta ovat esimerkiksi GPS-paikannus, lämpö- ja pimeänäkökamerat sekä droonit.
Naton perustaman DIANA-hankkeen tarkoitus on kiihdyttää kaksikäyttöteknologioiden kehitystä tarjoamalla jäsenmaiden yrityksille resursseja, verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia kirittämään kaksikäyttöteknologian maailmanlaajuista kehitystä. Päämääränä on kehittää tekoälyn, kvanttilaskennan ja robotiikan kaltaisten läpimurtojen mahdollistamia syväteknologiaratkaisuja, joilla on käyttömahdollisuuksia sekä siviilimarkkinoilla että osana maanpuolustusta ja valtiollisten uhkien torjuntaa.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan alkujaan siviilikäyttöön suunnitellut ratkaisut mahdollistavat myös aiempaa pienempien ja kustannustehokkaampien laitteiden ja sovellusten käytön, kun puolustuskäyttöön suunnitellut ratkaisut ovat perinteisesti nojanneet rajalliseen määrään kalliita yksiköitä. Siviilimarkkinoille ominaisen innovaation sekä suunnittelu- ja prototyyppivaiheen välisen nopeuden arvioidaan vauhdittavan kehitystyötä jopa vuosia.
Lähteet:
Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA)
VTT
Päämääränä on kehittää syväteknologia-ratkaisuja, joilla on käyttömahdollisuuksia sekä siviilimarkkinoilla että osana maanpuolustusta.
Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”
Kun tekoäly pukeutuu valkotakkiin ja laittaa stetoskoopin kaulaan, alkaa terveydenhuollossa tapahtua. Suomi etsii nyt etujoukoissa paikkoja, joissa tekoäly voisi tehostaa ja avustaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja tutkijoita.
Lue koko artikkeli (Lukuaika n. 4 min)
DigiFinlandin Jarmo Pulkkinen toimi koordinaattorina sosiaali- ja terveysministeriön johtamassa SOTE-tekoälyn ekosysteemissä. Verkosto kerää yhteen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoita, ja ministeriö rahoittaa jopa kolmella miljoonalla eurolla hyvinvointialueiden tekoälykokeiluja. Pulkkinen aistii aitiopaikalta tekoälyinnostusta, joka leviää nyt hyvinvointialueilla:
”Mukana on jo yli 150 eri tahoa hyvinvointialueista yrityksiin ja oppilaitoksiin. Rakennamme kovaa vauhtia sote-sektorille verkostoa, jossa viranomaiset, tutkijat ja yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä. Törmäytämme ideoita ja tekijöitä, ja tavoitteenamme on edistää sellaisten tekoälysovellusten syntyä, jotka tuovat konkreettisia hyötyjä niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin asiakkaillekin.”
Valtionhallinto näkee tekoälyyn liittyvän kehityksen olennaisena osana digitalisaatiota ja toivoo sen tarjoavan ratkaisuja alan kasvaviin haasteisiin. Ekosysteemihankkeen käynnistämistä edelsi huolellinen esiselvitystyö, joka kokosi yhteen sosiaali- ja terveydenhuollon olennaisimpia tekoälyn käyttötapauksia Suomessa.
Hoitaja hakee hyötyjä eikä hypeä
Tekoälyn avulla hoitohenkilöstön hallinnollista työtaakkaa on mahdollista keventää, ja vapauttaa enemmän aikaa potilaiden kohtaamiseen. Lisäksi tekoäly voi tukea diagnoosien tekemistä ja ennakoida palvelutarpeita entistä tarkemmin. Moni sovellus on jo käytössä.
Nyt etsitään ihan uusia tapoja hyödyntää tekoälyä.
”Esimerkiksi puhetta tunnistava tekoäly, joka kuuntelee ja kirjaa ylös lääkärin vastaanotolla diagnoosin ja sovitut toimet, on jo niin pitkällä pilottivaiheessa, että se tullee pian laajemminkin käyttöön. Siksi emme lähtökohtaisesti hae kirjaamispilotteja, ellei niihin liity merkittäviä uusia ratkaisuja suhteessa jo käynnissä oleviin kehityshankkeisiin. Nyt etsitään ihan uusia tapoja hyödyntää tekoälyä”, Pulkkinen sanoo.
Suomessa terveydenhuoltoalan digitalisaatiohankkeita ei aina tervehditä ilolla. Kömpelöt potilastietojärjestelmät ja aikaa vievät kirjaussysteemit ovat vieneet monelta hoitajalta tai lääkäriltä kyvyn innostua uudesta. Pulkkinen on toiminut terveydenhuollon digitalisaatiohankkeissa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Hän kertoo leukansa loksahtaneen hämmästyksestä kohdattuaan luovan tekoälyn ensi kertaa tositoimissa.
”Aito kokemus tekoälyn hyödyllisyydestä on ihan keskeistä. Kaikkien pitäisi saada vau-elämyksiä: ’Ai näin tämä reittioptimointi säästääkin minulta aikaa kotihoidossa!’. Isojen kansallisten järjestelmähankkeiden rinnalla arvokkaita ovat myös pienet innovaatiot, jotka helpottavat työtä siellä täällä”, hän sanoo.
”Uuden teknologian käyttöönotto vaatii myös sosiaalista puolta. Eli vaikka meillä on kovaa tietoteknistä osaamista monella hyvinvointialueella, niin organisatorista sekä organisaation ulkopuolista tukea työntekijöille tarvitaan myös.”
Tekoäly törmää virtuaalisiin seiniin
Pulkkinen tunnistaa myös esteitä edistyksen ja innovaatioiden tiellä. Tiedonkulku muodostaa suuren haasteen. Sitä vaikeuttavat sote-sektorin siiloutuneet organisaatiorakenteet ja nykyinen lainsäädäntö. Siilojen purkua edistäisivät esimerkiksi koko Suomen kattava terveystiedon tietovaranto, valtion ja hyvinvointialueiden selkeämmät työnjaot sekä alueiden välinen tiiviimpi yhteistyö. Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation pitkän aikavälin mahdollisuuksia selvittävä työryhmä pohtii parhaillaan näitä teemoja.
Tekoälyn käytön on tapahduttava turvallisesti ja eettisesti, potilaiden perusoikeuksia kunnioittaen. Samalla on kuitenkin varottava, etteivät liian tiukat laintulkinnat estä uusien toimintatapojen käyttöönottoa.
”Jotta vaikkapa lääkärin apuna toimiva tekoälyassistentti voisi tarjota oikeaa ja relevanttia tietoa potilaan tilanteesta, sen olisi päästävä potilastiedon lähteille. Nyt puuttuva ruksi lupalapusta tai eri hallinnonalojen väliset siilot estävät arvokkaan kokonaiskuvan muodostamisen. Siksi tietoturvan, -suojan ja lainsäädännön kehittäminen ovat olennaisia alueita tässä kehitystyössä”, Pulkkinen sanoo.
Suomalaista tekoälyosaamista maailman potilaille
Vaikka tekoälystä toivotaan ensisijaisesti helpotusta terveydenhuollon pullonkauloihin kotimaassa, Suomella on hyvät edellytykset rakentaa kilpailukykyisiä ratkaisuja vientimarkkinoille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa terveydenhuollon markkinat muodostavat lähes viidenneksen bruttokansantuotteesta, ja tekoälyratkaisuja kehitetään jo kiivaasti.
Pulkkinen uskoo, että Suomella ja muilla Pohjoismailla on parhaat eväät viedä uutta teknologiaa käytäntöön:
”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten? Meillä on todella hyvä tilanne: asenne on kohdallaan, terveydenhuollon digitalisaatio on pitkällä, laitteet toimivat ja asiantuntijat ovat toisiinsa yhteydessä matalla kynnyksellä yli organisaatiorajojen.”
Tekoäly tulee tulevaisuudessa olemaan kiinteä osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, ja sen rooli arkipäiväistyy, kun uusia sovelluksia tulee käyttöön. Nyt käynnissä olevien hankkeiden vaikutukset alkavat näkyä jo lähivuosina, ja niiden odotetaan tuovan mukanaan merkittäviä parannuksia palveluiden saavutettavuuteen, laatuun ja tehokkuuteen.
Tarvitaan vain tarpeeksi luovaa digitaalista jännitettä.
Koordinaattori Pulkkinen uskoo, että esteiden yli kyllä päästään viranomaisten, yritysten, oppilaitosten ja hyvinvointialueiden yhteistyöllä:
”Tällä porukalla on lasi puoliksi täynnä, se innostaa itseänikin. Tarvitaan vain tarpeeksi luovaa digitaalista jännitettä, niin tekoälyn hyötyjä päästään varmasti sosiaali- ja terveydenhuollossa keräämään sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä!”
Humanoidirobottien kehitys kiihtyy – mutta ammattilaista ne eivät korvaa
Humanoidirobottien markkinoille ennustetaan valtavaa kasvua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kriittisimmät kehityksen moottorit ovat generatiivisen tekoälyn harppaukset ja tuotantokustannusten pienentyminen. Humanoidirobottien markkina-arvon ennustetaan nousevan kuusinkertaiseksi nykyisestä vuoteen 2035 mennessä, eli noin 40 miljardiin.
Humanoidirobotit voidaan valjastaa muun muassa teollisuuden, terveydenhuollon ja tietysti kotitalouksien käyttöön niin valvoviin kuin suorittaviin rooleihin. Oppivan, sopeutuvan tekoälyn ohjastamat humanoidirobotit kykenevät myös fyysisesti haastaviin tehtäviin, sillä inhimillisistä kollegoistaan poiketen robotit eivät väsy.
Lähivuosina tekoälyapurien ja robotiikan hyödyntäminen tulee kasvamaan huomattavasti myös terveydenhoitoalalla. Alan ammattilaiset kiittelevät tekoälyn kykyä kirittää diagnostiikkaa, hoitosuunnittelua, lääketutkimusta ja potilasseurantaa. Samalla kuitenkin varoitellaan, että tekoäly voi myös sortua väärään tai värittyneeseen dataan pohjautuviin päätelmiin, diagnooseihin ja toimenpidesuositteluihin. Tekoälyn ja robottiapurien kehitys tulee aina vaatimaan tarkkaa silmää ja ihmisen valvontaa.
Lähteet:
Harvard School of Public Health
Freethink
Oppivan, sopeutuvan tekoälyn ohjastamat humanoidirobotit kykenevät myös fyysisesti haastaviin tehtäviin.
Tunneälykäs tekoäly saa ihmisen tuntemaan itsensä kuulluksi ja ymmärretyksi
Inhimillinen tekoäly on yleistermi tekoälyjärjestelmille, joiden toimintalogiikka kattaa tunneälyn. Tekoälykentän toimijoiden mukaan tunneälykkään tekoälyn hyödyntäminen tulee pian olemaan elintärkeää yrityksille asiakaskohtaamisten optimoinnin ja yrityksen sisäisten prosessien parantamiseksi.
Ytimeltään tunneälykäs tekoäly pyrkii selvittämään inhimillisen keskustelukumppaninsa tarpeet, jotka saattavat usein majailla ilmaisun alatekstissä ja tilanteen kontekstissa. Toisin sanoen tunneälykkäitä tekoälyjä koulutetaan toimimaan, tulkitsemaan ja reagoimaan empaattisesti ennen kuin ne pyrkivät tarjoamaan ihmiselle ratkaisuja tai etenemisen malleja.
Empaattisia tekoälymalleja kehitetään myös läpinäkyvämmiksi ja avoimemmiksi. Virheellisen tai harhaanjohtavan informaation jakamisen sijaan tunneälykkäät tekoälyt osaavat ilmoittaa, kun niillä ei ole riittävästi informaatiota vastatakseen. Virheiden ja puutteellisen tiedon ilmaiseminen ovat tärkeitä inhimillisen vuorovaikutuksen osia. Alan toimijat ovatkin toistuvasti todenneet, että empaattisten tekoälyjen keskeisimpiä ominaisuuksia on niiden kyky myöntää tietämättömyytensä – seikka, joka on useille tämän päivän tekoälyjärjestelmille yllättävän haastavaa.
Lähteet:
Forbes
Tunneälykkäitä tekoälyjä koulutetaan toimimaan, tulkitsemaan ja reagoimaan empaattisesti ennen kuin ne pyrkivät tarjoamaan ihmiselle ratkaisuja.
DNA voi mullistaa tiedon varastoinnin kapasiteetin
Digitaalisen tiedon määrä kasvaa kasvamistaan, mikä lyö kapuloita perinteisten tallennusratkaisujen rattaisiin. Elämän peruskaavanakin tunnettu DNA on poikkeuksellisen tehokas tiedontallennusväline: yksi gramma DNA:ta voi tallentaa noin 215 petatavua dataa. Kahvikupillinen DNA:ta voisi tallentaa maailman kaiken datan.
DNA:n muita hyötyjä ovat säilönnän vakaus ja pitkäikäisyys sekä perinteisiin digitaalisiin ratkaisuihin verraten huomattavasti kevyempi virrankulutus. Teknologian varjopuolina nähdään DNA:n syntetisoinnin korkeat kustannukset sekä toistaiseksi hidas kirjoitusnopeus. Tällä hetkellä noin sadan bitin kirjaaminen DNA:han kestää kaksi tuntia ja maksaa dollarin, eli käytännön käyttöulottuvuudet ovat vielä rajalliset.
Teknologiaa ympäröivät muurit tulevat kuitenkin murtumaan. Innovatiivisen alan toimijat uskovat teknologian kehittyvän valtavin harppauksin, kun kulujen ja siirtonopeuden haasteet saadaan selätettyä. DNA:n käyttö tallennusvälineenä saattaa vielä tuntua kaukaiselta haaveelta, mutta toisaalta moderni matkapuhelin on kehittyneempi laite kuin 60-lukulainen kuuraketti. Kehitys ottaa meidät aina kiinni nopeammin kuin uskommekaan.
Lähteet:
IEEE Spectrum
Trends in Biotechnology
DNA:n käyttö tallennusvälineenä saattaa vielä tuntua kaukaiselta haaveelta, mutta toisaalta moderni matkapuhelin on kehittyneempi laite kuin 60-lukulainen kuuraketti.
Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia
Tekoäly on osa arkeamme, mutta sen todellinen potentiaali on tulevaisuutta. Yrityksiltä tekoälyn tehokas hyödyntäminen vaatii kokeilukulttuuria ja jatkuvaa oppimista. Parhaimmillaan johtajat näkevät organisaationsa kukoistavan uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja tehokkaampien työskentelytapojen äärellä. Pahimmassa tapauksessa asiat tehdään niin kuin aina ennenkin, ja kehitys kiitää ohitse.
Lue koko artikkeli (Lukuaika n. 3 min)
Jo nyt tekoäly auttaa muun muassa tiivistämään valtavia tietomassoja helposti pureskeltavaan muotoon ja kääntämään tekstejä tai puhetta reaaliaikaisesti käden käänteessä kieleltä toiselle. Se litteroi puhetta, jalostaa tekstiä, tuottaa kuvia ja videoita sekä auttaa asiakaspalvelijaa reaaliajassa.
Tekoäly voi esimerkiksi vastata henkilökohtaisen puhelimen puheluihin puolestamme ja selvittää, mistä on kyse, jotta tiedämme, kannattaako meidän hypätä henkilökohtaisesti mukaan puheluun – vai annammeko tekoälyn hoitaa asian itsekseen.
”Tekoälypuhe sisältää hypeä, mutta mullistus tulee yhtä kaikki olemaan suuri. Emme missään tapauksessa vielä nyt hahmota tulevan muutoksen laajuutta”, sanoo DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Anna-Mari Ylihurula.
Todelliset hyödyt paljastuvat kokeilujen kautta
Tekoälyn mahdollisuudet oivaltaa parhaiten kokeilemalla. Yritysten johtoryhmien tehtävä on kannustaa aktiivisesti uusien työkalujen käyttöön ja varmistaa, että niiden mahdollisuudet ja uhat ymmärretään. Tekoälyn käyttöön liittyy eettisiä, taloudellisia ja regulatiivisia kysymyksiä, mutta vähintään yhtä paljon se tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia ja tehostamisen paikkoja.
Epäonnistunutkin kokeilu on arvokas tulos ja oppia jatkoon.
”Jokaisen yritysjohtajan tulisi olla kiinnostunut tutustumaan siihen, miten tekoälyä hyödynnetään jo nyt eri toimialoilla ja eri yrityksissä. Erilaisista käyttötapauksista voi saada yllättävääkin inspiraatiota omaan tekemiseen”, Ylihurula kannustaa.
Nopeat kokeilut minimoivat riskejä, nopeuttavat oppimista, edistävät innovointia ja tukevat kulttuurin muutosta. Vauhdikkaimmin kehittyvät sellaiset yritykset, jotka testaavat uusia kiinnostavia tekoälyratkaisuja ensin pienessä mittakaavassa, analysoivat kokeilun tulokset ja päättävät sitten niiden jatkokehityksestä tai hylkäämisestä.
”Kokeileminen on kohtuuhintaista, joten se ehdottomasti kannattaa. Tekoälykokeiluissa on tärkeää, että jokaisesta vaiheesta opitaan ja ratkaisua parannetaan iteratiivisesti. On hyvä muistaa, että epäonnistunutkin kokeilu on arvokas tulos ja oppia jatkoon. Ei riitä, että johto linjaa jotakin tekoälytyökalujen käytöstä, vaan koko organisaation pitää pysyä uteliaana, aktiivisena ja itseohjautuvana”, Ylihurula lisää.
Oppien jakaminen edistää kollektiivista kehitystä
Pelkkä kokeileminen ei luonnollisesti riitä. Kokeiluista nousseiden oppien jakaminen on yksi keskeisistä tekijöistä, joiden avulla koko organisaatio pääsee kehittymään. Tiedon jakamisen kulttuuri edellyttää johtajalta aktiivista osallistumista. Johtaja voi näyttää esimerkkiä jakamalla omia oppimiskokemuksiaan, olivat ne sitten onnistumisia tai epäonnistumisia.
Oma henkilöstömme käyttää samoja ratkaisuja, joita tarjoamme asiakkaillekin.
”Teknologiset innovaatiot eivät vaikuta ainoastaan liiketoimintaan, vaan myös organisaation kulttuuriin. Tänä päivänä jokaisen harjoittelijasta johtajaan on oltava valmis oppimaan ja jakamaan oppejaan”, sanoo Ylihurula.
Kun tekoälytyökalut alkoivat ujuttautua yritysten arkeen, DNA oli etunenässä kokeilemassa, mistä saisi parhaiten hyötyä omaan tekemiseen. DNA:n henkilöstö on jo pitkään hyödyntänyt omaa, DNA:lle kehitettyä tukiälyä sekä Copilot-työkaluja omana sisäisenä tukiälynään, ja tekoälyä käytetään laajasti myös asiakaspalvelussa, myynnissä ja markkinoinnissa.
”Meille on tärkeää, että oma henkilöstömme käyttää samoja ratkaisuja, joita tarjoamme asiakkaillekin. Omien oppiemme kautta meidän on luontevaa kertoa asiakkaille, miten olemme itse hyötyneet ratkaisuista, sekä jakaa käyttötapauksia ja kokemuksia käyttöönotosta. Lisäksi jaamme tietysti tietoa aktiivisesti myös koko oman Telenor-konsernin kesken”, kertoo Ylihurula.