SuomiAreenassa digiajan työelämästä sai innostua

Kesäinen Pori näytti taas parhaita puoliaan, kun DNA oli tänäkin vuonna mukana SuomiAreenan pääyhteistyökumppanina. Yritysliiketoiminnan päätapahtuma oli Antinkadun lavalla nähty päräyttävä Talk show "Saako olla innoissaan", jossa keskusteltiin digiajan työelämästä.

Keskustelijoina mukana olivat Leena Mörttinen (Perheyritysten liitto), Miki Kuusi (Wolt), Pekka Möttö (Tuup) sekä Paula Miettinen (DNA). Shown vetivät Hyvä paha digitalisaatio –sarjasta tuttu parivaljakko Kristiina Komulainen ja Ivan Puopolo.

Vastaus otsikon kysymykseen oli selvä: innoissaan saa olla! Energisen keskustelun aiheet sivusivat tuttuja teemoja: uutta työtä ja uusia työn tekemisen tapoja, robotisaatiota, esineiden internetiä ja digitalisaatiota.

Luovuus ja uusi työ

Uudessa työssä joustavat tekemisen tavat alkavat olla jo tuttuja ja selviä. Keskustelijoiden konsensus oli, että ketään ei kiinnosta, mitä penkkiä työntekijä kuluttaa – kunhan tekee oikeita asioita ja saa ne tehtyä. Toimitilojen tai välineiden sijaan huomio alkaakin enemmän ja enemmän keskittyä johtamiseen.

"Johtaminen on enemmän ja enemmän sumplimista, sitä miten pystytään yhdessä tekemään nämä asiat mitä meidän pitää tehdä", Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi pohti.

Toisaalta DNA:n Paula Miettinen muistutti, että ihmiset ovat todella ankaria johtajia itselleen. Hyvässä työyhteisössä pitää löytyä myös luottamusta, että ei ajauduta tekemään liikaa töitä ja kompensoimaan oman työn abstraktisuutta kaatamalla siihen lisää ja lisää tunteja.
Vanhan työn perään kukaan ei kuitenkaan haikaillut.

"Mä en usko, että tässä teltassa on montakaan sellaista, joka tekee jotain, mitä minun vanha isävainaa olisi kuvaillut oikeaksi työksi – mutta ihan hyvin pärjätään, eikö vain", Tuupin toimitusjohtaja Pekka Möttö tiivisti.

Tekoäly pakottaa miettimään etiikkaa

Robotiikan ja tekoälyn esiinmarssia tervehdittiin myös ilolla. Vaarin ajan oikeista töistä vapautuva ihminen saa lisää aikaa myös työelämässä miettiä vaikeampia kysymyksiä.

"Me teemme hitaat duunit, robotit nopeat. Sopii minulle loistavasti", Leena Mörttinen arvioi.

Keskustelijoiden mielestä muutos kuitenkin tulee olemaan hitaampi ja huomaamattomampi kuin hype antaa ymmärtää. Tilannetta verrattiin 90-luvun lopun mobiilihuumaan, jonka lupauksia lunastettiin vasta 15 vuotta myöhemmin.

"Ajan kanssa... Ei tule sitä yhtä robottitiistaita, jolloin yhtäkkiä kaikki muuttuu", Pekka Möttö komppasi.

Tekoälyn kanssa toisaalta myös oltiin huolissaan, että nyt leikitään oikeasti isoilla asioilla. Tietoturva pitää ihan oikeasti ottaa vakavasti, kuten myös kehittyvän tekoälyn eettinen puoli. Perimmäisten kysymysten äärelle pysähtyminen on kuitenkin myös mahdollisuus miettiä maailmaa uusiksi.

"Kun koodi kirjoittaa itse itsensä, niin se on meille hieno mahdollisuus pysähtyä miettimään, että miksi? Mitä varten, mikä motivoi?", Leena Mörttinen pohti.

Katso koko keskustelu videolta!

Avainsanat:

Tekoäly Liikkuva työ Robotiikka Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.