Yritykset rakentavat liiketoimintansa strategioita yhä laajemmin pilven varaan. Laadukkaan verkon merkitys kasvaa, mutta pelkästään kapasiteetin kasvattaminen ei aina ole viisasta. Mitä riippuvaisempi yritys on eri paikoissa sijaitsevista datakeskuksista, sitä parempia yhteyksiä se tarvitsee.
Pilvi, uuden työn vaatimukset ja kuluttajistuminen mutkistavat myös yritysverkossa tietoturvasta huolehtimista. Hybridiverkossa voi olla vaihteleva yhdistelmä nykyistä kiinteän verkon infrastruktuuria, uusia kiinteitä verkkoja sekä mobiiliverkkoja – riippuen toimialasta ja työskentelytavoista.
Perinteisesti on ollut olennaista rakentaa suojauksia yhden itse hallitun verkon reunalle ja sisälle, mutta se ei enää riitä.
Tietoverkoissa "tulipalot" eli tietoturvan kannalta vaarallinen liikenne harvoin etenee selkeästi. Kerran ulkokuoren läpi päässyt tulipalo on sitkeä sammutettava.
Uudenlaiset työtavat ja uudet verkkoon kytketyt laitteet taas ovat tehneet ulkokuoresta paljon monimutkaisemman. Yritysverkoissa verkon reunalla ei enää seiso palomuuri urheasti valvomassa, vaan siellä on erilaisia laitteita, antureita tai vaikka VPN-yhteyden päässä olevia työntekijöitä.
Yritysverkon reunan älykäs palomuuri onkin nykyään aika kaukana alkuperäisestä ajatuksesta. Yrityksen ja pahan maailman välissä jököttävän graniittiseinän sijaan palomuuri osaa ennakoida riskejä ja tunnistaa aktiivisesti eri uhkia .
Nykyaikainen palomuuripalvelu auttaa rakentamaan Internet-yhteyden varaan turvallisen gatewayn eli yhdyskäytävän yritysverkkoon. Lisäksi se voi valvoa verkon reunalla olevien laitteiden lokitietoja ja liikennettä 24/7.
Fyysisiä, asiakkaan tiloihin sijoitettuja laitteitakin vielä näkee paljon, mutta yhä useammin palomuuri voi olla operaattorin tarjoama pilvipalvelu, eikä toimiston nurkassa kehrää enää kuin ehkä toimistokissa.
Lisätietoa löydät seuraavista linkeistä: