Ota haltuun tärkeimmät ICT-lyhenteet

ICT vilisee englannin kielestä tulevia lyhenteitä. Listasimme muistin virkistykseksi keskeisimmät termit.

4G
Neljännen sukupolven matkaviestintekniikka, joka mahdollistaa entistä nopeamman ja suuremman tiedonsiirron.

ADSL
Asymmetric Digital Subscriber Line. Epäsymmetrinen DSL-yhteystyyppi. Mahdollistaa nopeat tietoliikenneyhteydet tavallista puhelinjohtoa pitkin. Asymmetrisyys tarkoittaa, että kanava tilaajalta operaattorille ei ole yhtä nopea kuin kanava operaattorilta tilaajalle.

BGP
Border Gateway Protocol. Internetin tärkein reititysprotokolla, jonka tehtävänä on hoitaa reititys autonomisten järjestelmien välillä.

CERT
Computer Emergency Response Team. CERT-toiminta tähtää tietojärjestelmien tietoihin kohdistuvien tietoturvaloukkausten ja uhkien toteutumisen ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. CERT-toimintoja on useissa organisaatioissa. Suomessa kansallinen toimija on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus.

CPE
Customer Premises Equipment. Asiakaspäätelaite voi olla esimerkiksi asiakkaan hallussa oleva puhelin, reititin, kytkin tai muu laite, jolla ollaan yhteydessä palveluntoimittajan palveluun.

DDoS
Distributed Denial of Service. Hajautettu palvelunestohyökkäys eli useista lähteistä tapahtuva verkkohyökkäys, jossa käytetään usein kaapatuista tietokoneista koostuvaa Botnettiä. Yrityksen palveluihin kohdistuvat DDos-hyökkäykset on mahdollista estää DNA:n DDos-tuotteella.

GPRS
General Package Radio Service. Pakettivälitteiseen tiedonsiirtoon perustuva tekniikka, jossa yhtä käyttäjää kohden voidaan käyttää erilaisia aikavälejä ja kanavakoodauksia datasiirron nopeuttamiseksi.

IMSI
International Mobile Subscriber Identity. Puhelimen SIM-kortille tallennettu 15 merkkiä pitkä numerosarja, jolla matkapuhelinverkon käyttäjä voidaan tunnistaa.

IoT
Internet of Things, teollinen internet. Suomessa puhutaan yleisesti myös esineiden internetistä, jossa älykkäät laitteet ja järjestelmät, saatavan tiedon analytiikka sekä työ yhdistetään tehokkaasti toisiinsa.

IPv6
Internet Protocol Version 6. Nykyisen IPv4-protokollan seuraajaksi kehitetty protokolla. DNA on ottanut IPv6-tuen laajalti käyttöön ensimmäisenä operaattorina Suomessa.

IP VPN
Internet Protocol Virtual Private Network. IP-pohjainen virtuaalinen yritysverkko.

M2M
Machine to Machine. Laitteiden välinen tietoliikenne.

MVNO
Mobile Virtual Network Operator. Niin sanottu virtuaalioperaattori, jolla ei ole omaa radioverkkoa. Yritys vuokraa toiselta operaattorilta verkon ja tarjoaa omia palvelujaan niiden kautta. DNA on Suomen MVNO markkinajohtaja.

SaaS
Software as a Service. Ohjelmistojen hyödyntäminen palveluna eli verkkopalvelun kautta tarjotaan esimerkiksi sähköpostin ja kalenterin kaltaisia sovelluksia. Ohjelmistoja ei asenneta käyttäjän tietokoneille, vaan ne toimivat yleensä palveluntarjoajan ylläpitämältä palvelimelta internetin kautta.

SLA
Service Level Agreement. Palvelutasosopimus, joka kuvaa asiakkaalle tarjottavan palvelun, palvelun tason tavoitteet sekä palvelutarjoajan ja asiakkaan vastuut palveluiden tuottamisessa.

WLAN
Wireless Local Area Network. Langaton lähiverkko, josta käytetään myös kaupallista nimeä Wi-Fi.

Avainsanat:

Vinkit

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.