Miltä näyttää etätyöläisen paluu toimistolle – huomioi ainakin nämä asiat

Kuluneen vuoden aikana moni on tehnyt työtään täysin etäolosuhteissa. Jotkut ovat sopeutuneet tilanteeseen hyvin siinä missä osa odottaa jo konttorille paluuta hartaudella. Mutta mitä toimistolle palaaminen tarkoittaa ja millaiseksi työmme muovautuu, kun paluun aika koittaa?

Hybridityötä tehdään enemmän kuin ennen

Monissa organisaatioissa hybridityötä on tehty jo pitkään, mutta jatkossa liikkuvan ja joustavan työn mahdollisuuksia hyödynnetään takuulla entistä enemmän. Toimitilojen, yhteyksien ja sovellusten lisäksi monissa yrityksissä tullaan miettimään myös työkulttuuriin liittyviä asioita uudesta vinkkelistä, jotta sekä läsnä- että etätyö ovat keskenään tasa-arvoiset.

Esimerkiksi hybridipalavereihin on syytä luoda säännöt, jotka mahdollistavat tasapuolisen osallistumisen. Hyvän kokoustekniikan ansiosta jokainen osallistuja voi nähdä ja kuulla toisensa, oli sijainti sitten toimiston neukkarilla tai oman kodin rauhassa. Etätyöajan pahimmat Teams-maratonit varmasti rauhoittuvat, mutta on myös syytä muistaa jakaa riittävästi tietoa mökiltä tai esimerkiksi asiakkaan tiloista käsin työskenteleville työkavereille.

Etätyövalmiuksien kehittämistä ja ylläpitoa on jatkettava edelleen

Jos tietoturvaa ja verkkoratkaisuja on aiemmin mietitty vain toimipisteiden näkökulmasta, laittoi kulunut vuosi käytännöt uusiksi. Kun siirrymme taas toimistotyöskentelyn aikaan, on tietoliikenne hyvä suunnitella myös joustavan työn näkökulmasta valmiiksi.

Sekä toimistolta että kotikonttorilta on oltava yhtäläiset valmiudet päästä käsiksi yrityksen tietoihin ja resursseihin, jotta työ pysyy tehokkaana ja edelleen mielekkäänä. On myös hyvä kerrata liittymätarpeet ja pohtia mahdollisia työsuhde-etuna tarjottavia nettiliittymiä – riittävää kaistaa tarvitaan jatkossakin videopuheluiden, tiimityökalujen ja tiedonsiirron tueksi. 

Asianmukaiset työvälineet ja verkkoyhteydet tekevät tiimityöstä sulavaa ja vaivatonta, jolloin kynnys joustavan työn mahdollisuuden hyödyntämiseen madaltuu entisestään. Ei ole mitään syytä lakata hyötymästä etätyöajan suomasta tehosta ja lisääntyneestä tyytyväisyydestä myös jatkossa.

Työpäivä toimistolla ei ole enää entisensä

Konttorilla tapahtuva työ tuskin palaa enää ennalleen. Oma tiimi saattaa olla edelleen sijainniltaan hajanaisempi, jolloin hyvään viestintään ja tiedonkulkuun on syytä panostaa jatkossakin. Eikä etätyön aikaan hankittuja hyvinvointia vahvistavia tapoja kannata unohtaa. 

Monet nauttivat hyvistä keleistä ottamalla puheluita kätevinä kävelyversioina. Tarkista, kaivataanko seuraavassa suunnittelupalaverissa läsnäoloa kameran kera, vai riittäisikö, että aivonystyröitä jumpataan raikkaassa ulkoilmassa kahvia kuulokkeet korvilla siemaillen. Tai ehkäpä saat toimistolta koko porukan mukaasi verryttelemään.

Keskeytyksettömän työajan järjestäminen ja oman aikansa organisointi tuli niin ikään tutuksi etätyön aikana. Toimistollakaan ei kuulu olla aina tavoitettavissa ja tuottavuuden kannalta voikin olla hyvä ajatus pitää kiinni omaa työrauhaa edistävistä konsteista. Kalenterista voi aivan hyvin varata itselleen keskittymisaikaa ja sulkeutua muutamaksi tunniksi hiljaiseen tilaan. Samojen oppien ja haasteiden keskellä elänyt työkaveri ymmärtää kyllä.

 

Ovatko yrityksenne verkkoratkaisut parhaalla mahdollisella tolalla, vai voisivatko ne tukea työntekijöitänne, asiakkaitanne ja liiketoimintaanne nykyistä paremmin? Lataa maksuton Yritysverkko menestyvän liiketoiminnan veturina -opas, ja ota selvää!

Avainsanat:

Yhteydet Digitalisaatio Muuttuva työ Työkulttuuri Johtaminen Etätyö
 

Lue lisää uudesta työstä

10/2021 Johan Flykt

Onko asiakas edelleen jonossa? Näin palvelet tehokkaasti

Monikanavaisuus on selvästi parantanut asiakaspalvelun saavutettavuutta.
10/2021 Mikko Kannisto

Pakko uskaltaa rikkoa vanha ja rakentaa turvallisempi perusta

Maailma ympärillämme muuttui ja muuttuu.
Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille
10/2021 DNA Business

Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille

Privaattiverkko on helppo skaalata yrityksen tarpeiden mukaan.
Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves
9/2021 DNA Business

Etsitkö inspiraatiota kasvuun? Hae vinkit kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalista lokakuussa!

Myynti ja markkinointi ovat kasvuyrityksen tärkein kehittämisen kohde.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.