Hyvä johtaja ei juokse pyörän vieressä

Kovat tavoitteet ja tiukat aikataulut ovat liiankin tuttuja tämän päivän työelämässä. Jotenkin niiden kanssa on pärjättävä, jos töitä aikoo tehdä. Keinoja on kai yhtä monta kuin ihmisiäkin: kiire ja painetilanteet saavat meidät käyttäytymään hyvin eri tavoin.

Jotkut meistä löytävät itsestään sisäisen MacGyverin ja kehittävät kiperissä tilanteissa toinen toistaan näppärämpiä ratkaisuja. He ovat paineen alla kuin kotonaan ja fokusoituvat hötkyilemättä yhteen asiaan kerrallaan. Ehtymätön varasto cokispullon korkkeja, purkkaa ja ilmastointiteippiä ratkaisee melkein minkä tahansa pulman, ainakin hetkellisesti.

Toiset meistä lamaantuvat katsomaan koko tilannetta sivusta, kolmannet hermostuvat ja alkavat levittää ympärilleen epäuskoa. Neljännet yrittävät sinnikkäästi vain tehdä enemmän ja nopeammin. Kaikki nämä ryhmät ovat kaukana mukavuusalueeltaan. Lamaantuneet ja epäuskoiset käyttävät aikaa huolehtimiseen eivätkä tekemiseen. Sinnikkäästi puurtavat väsyvät, jolloin virheet lisääntyvät ja työmotivaatio laskee.

Pidempään jatkuva kiire johtaa helposti siihen, että kaikki juoksevat pyörän vieressä.

Digitalisaatio muuttaa työtä ja tuo monenlaista joustavuutta, mutta se ei itsestään poista kiirettä tai vähennä painetilanteita. Siksi johtajat tarvitsevat reseptin, jolla suhtautua hankaliin tilanteisiin ja nostaa tiimi takaisin satulaan, oli oma luontevin toimintamalli mikä tahansa.

1. Pysähdy ensin.
Arvioi tilannetta ja kokonaisuutta lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutusten näkökulmasta. Onko kiire hetkellistä vai jatkuvaa, ja mistä se johtuu? Priorisoi ja tee valintoja. Tärkeintä on rauhoittaa tilanne ja luoda avainhenkilöille yhteinen tilannekuva.

2. Ajattele pidemmälle.
Kiireessä kuuntelee helposti äänekkäintä tai tukeutuu vain aloitteita pursuavan MacGyverin neuvokkuuteen. Käytä kuitenkin teippiä, korkkeja ja purkkaa harkiten, ja keskity samaan aikaan hakemaan juurisyitä ja kestäviä ratkaisuja. Ole realistinen aikatauluissa, isommat muutokset kun eivät yleensä etene kuin Strömsössä.

3. Mahdollista kaikkia.
Kiireessä ja painetilanteissa on tärkeää keskittyä ihmisiin – kaikenlaisiin ihmisiin. MacGyverit tekevät nopeat korjaukset, lamaantujat tarvitsevat aikaa orientoitua, epäuskoisten on tärkeää saada tunne etenemisestä, ja puurtajien työkuormaa on jaettava myös muille.

Digitalisaatio vaikuttaa työn tekemiseen lukuisin eri tavoin. Rutiinityöt korvautuvat robotiikalla, itseohjautuvat tiimit yleistyvät ja ketteristä työtavoista tulee arkea. Tietomäärän kasvaessa ja kokonaisuuksien monimuotoistuessa on yhä tärkeämpää, että johtaja osaa toimia oikein paitsi itsensä, myös tiiminsä ja yrityksensä kannalta.

Ennen kaikkea johtajan on oltava läsnä. Kuuntele, tee perusteltuja päätöksiä ja ole johdonmukainen. Huolehdi ilmapiiristä paineidenkin keskellä: nauru rentouttaa, kun kiire kiristää hermoja.


Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 29.3.2017.

Avainsanat:

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.