Hyvä johtaja ei juokse pyörän vieressä

Kovat tavoitteet ja tiukat aikataulut ovat liiankin tuttuja tämän päivän työelämässä. Jotenkin niiden kanssa on pärjättävä, jos töitä aikoo tehdä. Keinoja on kai yhtä monta kuin ihmisiäkin: kiire ja painetilanteet saavat meidät käyttäytymään hyvin eri tavoin.

Jotkut meistä löytävät itsestään sisäisen MacGyverin ja kehittävät kiperissä tilanteissa toinen toistaan näppärämpiä ratkaisuja. He ovat paineen alla kuin kotonaan ja fokusoituvat hötkyilemättä yhteen asiaan kerrallaan. Ehtymätön varasto cokispullon korkkeja, purkkaa ja ilmastointiteippiä ratkaisee melkein minkä tahansa pulman, ainakin hetkellisesti.

Toiset meistä lamaantuvat katsomaan koko tilannetta sivusta, kolmannet hermostuvat ja alkavat levittää ympärilleen epäuskoa. Neljännet yrittävät sinnikkäästi vain tehdä enemmän ja nopeammin. Kaikki nämä ryhmät ovat kaukana mukavuusalueeltaan. Lamaantuneet ja epäuskoiset käyttävät aikaa huolehtimiseen eivätkä tekemiseen. Sinnikkäästi puurtavat väsyvät, jolloin virheet lisääntyvät ja työmotivaatio laskee.

Pidempään jatkuva kiire johtaa helposti siihen, että kaikki juoksevat pyörän vieressä.

Digitalisaatio muuttaa työtä ja tuo monenlaista joustavuutta, mutta se ei itsestään poista kiirettä tai vähennä painetilanteita. Siksi johtajat tarvitsevat reseptin, jolla suhtautua hankaliin tilanteisiin ja nostaa tiimi takaisin satulaan, oli oma luontevin toimintamalli mikä tahansa.

1. Pysähdy ensin.
Arvioi tilannetta ja kokonaisuutta lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutusten näkökulmasta. Onko kiire hetkellistä vai jatkuvaa, ja mistä se johtuu? Priorisoi ja tee valintoja. Tärkeintä on rauhoittaa tilanne ja luoda avainhenkilöille yhteinen tilannekuva.

2. Ajattele pidemmälle.
Kiireessä kuuntelee helposti äänekkäintä tai tukeutuu vain aloitteita pursuavan MacGyverin neuvokkuuteen. Käytä kuitenkin teippiä, korkkeja ja purkkaa harkiten, ja keskity samaan aikaan hakemaan juurisyitä ja kestäviä ratkaisuja. Ole realistinen aikatauluissa, isommat muutokset kun eivät yleensä etene kuin Strömsössä.

3. Mahdollista kaikkia.
Kiireessä ja painetilanteissa on tärkeää keskittyä ihmisiin – kaikenlaisiin ihmisiin. MacGyverit tekevät nopeat korjaukset, lamaantujat tarvitsevat aikaa orientoitua, epäuskoisten on tärkeää saada tunne etenemisestä, ja puurtajien työkuormaa on jaettava myös muille.

Digitalisaatio vaikuttaa työn tekemiseen lukuisin eri tavoin. Rutiinityöt korvautuvat robotiikalla, itseohjautuvat tiimit yleistyvät ja ketteristä työtavoista tulee arkea. Tietomäärän kasvaessa ja kokonaisuuksien monimuotoistuessa on yhä tärkeämpää, että johtaja osaa toimia oikein paitsi itsensä, myös tiiminsä ja yrityksensä kannalta.

Ennen kaikkea johtajan on oltava läsnä. Kuuntele, tee perusteltuja päätöksiä ja ole johdonmukainen. Huolehdi ilmapiiristä paineidenkin keskellä: nauru rentouttaa, kun kiire kiristää hermoja.


Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 29.3.2017.

Avainsanat:

Lue lisää uudesta työstä

6/2023 DNA Yrityksille

Valkohattuhakkeri Laura Kankaala: "Hakkerointi on kaukana Hollywoodista"

”Kaikki on pienestä kiinni, kun puhutaan tietoturvasta”, valkohattuhakkeri Laura Kankaala pohtii. Kuvaaja: Ilkka Vuorinen.
Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa
6/2023 DNA Yrityksille

"Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa"

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru vastaa kysymykseen: miten yrityksen energiatehokkuutta voi parantaa?
6/2023 DNA Yrityksille

Dual SIM, e-SIM ja Multi-SIM – mikä SIM-kortti vastaa sinun tai yrityksesi tarpeisiin?

Dual SIM, Multi-SIM ja eSIM – uudet ratkaisut tarjoavat monipuolisuutta, tehokkuutta ja käyttömukavuutta.
6/2023 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Kuulokkeet korville! DNA:n huippupodcastit ovat oivaa kesäkuunneltavaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.