Blogit

Hyvä johtaja ei juokse pyörän vieressä

Kovat tavoitteet ja tiukat aikataulut ovat liiankin tuttuja tämän päivän työelämässä. Jotenkin niiden kanssa on pärjättävä, jos töitä aikoo tehdä. Keinoja on kai yhtä monta kuin ihmisiäkin: kiire ja painetilanteet saavat meidät käyttäytymään hyvin eri tavoin.

Jotkut meistä löytävät itsestään sisäisen MacGyverin ja kehittävät kiperissä tilanteissa toinen toistaan näppärämpiä ratkaisuja. He ovat paineen alla kuin kotonaan ja fokusoituvat hötkyilemättä yhteen asiaan kerrallaan. Ehtymätön varasto cokispullon korkkeja, purkkaa ja ilmastointiteippiä ratkaisee melkein minkä tahansa pulman, ainakin hetkellisesti.

Toiset meistä lamaantuvat katsomaan koko tilannetta sivusta, kolmannet hermostuvat ja alkavat levittää ympärilleen epäuskoa. Neljännet yrittävät sinnikkäästi vain tehdä enemmän ja nopeammin. Kaikki nämä ryhmät ovat kaukana mukavuusalueeltaan. Lamaantuneet ja epäuskoiset käyttävät aikaa huolehtimiseen eivätkä tekemiseen. Sinnikkäästi puurtavat väsyvät, jolloin virheet lisääntyvät ja työmotivaatio laskee.

Pidempään jatkuva kiire johtaa helposti siihen, että kaikki juoksevat pyörän vieressä.

Digitalisaatio muuttaa työtä ja tuo monenlaista joustavuutta, mutta se ei itsestään poista kiirettä tai vähennä painetilanteita. Siksi johtajat tarvitsevat reseptin, jolla suhtautua hankaliin tilanteisiin ja nostaa tiimi takaisin satulaan, oli oma luontevin toimintamalli mikä tahansa.

1. Pysähdy ensin.
Arvioi tilannetta ja kokonaisuutta lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutusten näkökulmasta. Onko kiire hetkellistä vai jatkuvaa, ja mistä se johtuu? Priorisoi ja tee valintoja. Tärkeintä on rauhoittaa tilanne ja luoda avainhenkilöille yhteinen tilannekuva.

2. Ajattele pidemmälle.
Kiireessä kuuntelee helposti äänekkäintä tai tukeutuu vain aloitteita pursuavan MacGyverin neuvokkuuteen. Käytä kuitenkin teippiä, korkkeja ja purkkaa harkiten, ja keskity samaan aikaan hakemaan juurisyitä ja kestäviä ratkaisuja. Ole realistinen aikatauluissa, isommat muutokset kun eivät yleensä etene kuin Strömsössä.

3. Mahdollista kaikkia.
Kiireessä ja painetilanteissa on tärkeää keskittyä ihmisiin – kaikenlaisiin ihmisiin. MacGyverit tekevät nopeat korjaukset, lamaantujat tarvitsevat aikaa orientoitua, epäuskoisten on tärkeää saada tunne etenemisestä, ja puurtajien työkuormaa on jaettava myös muille.

Digitalisaatio vaikuttaa työn tekemiseen lukuisin eri tavoin. Rutiinityöt korvautuvat robotiikalla, itseohjautuvat tiimit yleistyvät ja ketteristä työtavoista tulee arkea. Tietomäärän kasvaessa ja kokonaisuuksien monimuotoistuessa on yhä tärkeämpää, että johtaja osaa toimia oikein paitsi itsensä, myös tiiminsä ja yrityksensä kannalta.

Ennen kaikkea johtajan on oltava läsnä. Kuuntele, tee perusteltuja päätöksiä ja ole johdonmukainen. Huolehdi ilmapiiristä paineidenkin keskellä: nauru rentouttaa, kun kiire kiristää hermoja.


Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 29.3.2017.

Avainsanat:

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.