Helmikuussa 2020 palasimme perheeni kanssa kahden viikon matkalta. Olin hyvän loman jälkeen valmis palaamaan toimistolle, mutta toisin kävi. Seuraavat kaksi vuotta istuin enimmäkseen kotona. Suhtautumisessa tilanteeseen tein monen muun lailla pahan arviointivirheen: ajattelin, että etätyövaihe on väliaikainen – että se menee pian ohi.
Ongelma ei ollut etätyö sinänsä. Olin jo ennestään tottunut tekemään työtä etänä, iltaisin, missä vain ja milloin vain. Jatkuva etätyö tuli silti yllätyksenä.
Jos olisin tiennyt, että etäily olisi seuraavat kaksi vuotta työelämän perusasetus, olisin varmasti suhtautunut tilanteeseen eri tavalla. Perusasiat olivat kunnossa ja yhteydet toimivat moitteetta, olenhan operaattorilla töissä. Mutta jos olisin arvannut etäajan pituuden, olisin valmistautunut paremmin, miettinyt työhuoneeni ergonomiaa, olisin hankkinut isomman näytön ja kunnon valaistuksen.
Etätyösuositus oli hybridityön kenraaliharjoitus.
Etäajan alkaessa en laittanut työolosuhteitani kuntoon, koska kaikki oli mielestäni väliaikaista. Uskon, että moni muu ajatteli samalla tavalla. Jätimme tekemättä monta asiaa, joista sekä työntekijöiden että työnantajien olisi pitänyt huolehtia heti.
Työskentelytapojen osalta kevät 2022 näyttää lupaavalta. Koronarajoitukset poistetaan, toimistot avataan, mutta palataanko työnteossa normaaliin? Haasteena on, ettei kukaan taida enää tietää, mikä lopulta on normaalia. Mitä jos en palaakaan toimistolle, jäänkö jostain paitsi? Mitä kollegani ja esihenkilöni aikovat tehdä? Millaiseksi työyhteisön rutiinit muodostuvat?
Tiedämme nyt kokemuksesta, että toimiston seiniä ei tarvita työtehtävien hoitamiseen. Työvälineet on useimmiten ehditty järjestää kuntoon. Kahden vuoden eristyksen jälkeen olemme kuitenkin tilanteessa, joka vaatii jälleen uutta ajattelua. Nyt on korkea aika miettiä, millainen tämä uusi tilanne on ja mitä se meiltä vaatii.
Edessä on uusia valintoja. Ei tehdä samaa virhettä kahta kertaa!
Jos joku nyt ajattelee, että alkamassa oleva hybridityön vaihe on vain väliaikaista, uskallan väittää, että se on virhe.
Alkamassa oleva ennennäkemättömän joustava työelämämalli tuo mahdollisuuksien ohella myös haasteita. Vaikutukset näkyvät ehkä vasta vuosien päästä. Miten etäaikaan luodut rutiinit toimivat hybridiajassa?
Liiketoiminta on suureksi osaksi siirtynyt pilveen ja verkkoihin. Päätelaitteiden kirjo kasvaa, kukaan ei halua tulla lukituksi mihinkään sijaintiin, yrityksen sovelluksiin on päästävä sujuvasti aina ja koko ajan. Rajoituksia ei halua kukaan, mutta kun keinot lisääntyvät, rajoituksiakin tarvitaan.
Viisautta on mitoittaa ja toteuttaa väistämättä tarvittavat tietoturvaratkaisut niin, että työskentely on edelleen mutkatonta – ja samalla turvattua.
IT-osastot ovat entistäkin suurempien haasteiden edessä. Henkilöstön on päästävä tekemään töitään ja se onnistuu vain tarjoamalla heille pääsy yrityksen järjestelmiin ja prosesseihin. Lisähaasteen tuo työ- ja yksityiselämän sekoittuminen samoissa päätelaitteissa. Työkännykän varassa saattavat työn lisäksi olla kodin ja kesämökin laitteet ja palvelut, auton etähallinta ja vaikka mitä muuta.
Työ ja elämä on verkossa, kännykkä on yleisavain – kuka kuuntelisi lukkoseppää?
Sinunkin käytössäsi olevat verkkopäätelaitteet ovat niin tärkeitä, että ne olisivat ennen vanhaan kuuluneet kassakaappiin. On käsittämätöntä, että suurin osa kännyköistä on edelleen vailla kunnollisia tietoturvaratkaisuja.
Mobiililaitteet ovat jostain syystä jääneet tietoturvapohdinnassa vähälle huomiolle, vaikka ne ovat tänä päivänä bisneskriittisiä. Phishing eli kalastelu on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi, ja normikäyttäjän on todella vaikea tietää, mikä verkossa on luotettavaa ja mikä ei. Mobiililaitteisiin ladataan kaikenlaista niin matalalla kynnyksellä, että riski haittaohjelmien lataamiseen vahingossa kasvaa koko ajan. Pääsy arkaluonteisiin materiaaleihin voi olla hyvin pienestä kiinni.
Viime syksynä Suomessa levinneisiin FluBot-haittaohjelmiin suodatustoimenpiteet ovat toistaiseksi purreet hyvin. Mobiililaitteita käytetään yleisillä paikoilla, myös yleisten suojaamattomien wifi-verkkojen kautta, jolloin tietoihin voi päästä käsiksi. Perinteisen it-infran osalta tilanne on onneksi yleensä parempi, vaikka niissäkin on vielä paljon parantamisen varaa.
Vastuullinen yritys varmistaa, ettei tietoturvassa ole reikiä – kännyköitä unohtamatta.
Vapaasti valittava työnteon malli vaatii tieto- ja viestintäratkaisuilta paljon. Nyt on syytä pohtia, suhtautuuko uusiin tarpeisiin väliaikaisina virityksinä vai pitkän tähtäimen ratkaisuina.
Lue lisää: Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?
Miten varmistua, että yrityksesi hybridityö on mahdollisimman sujuvaa ja turvallista? Tutustu tietoturvallisiin yritysratkaisuihimme!