Blogit

DNA:n kapasiteetti- ja infraratkaisut tarjoavat varmat yhteydet niin Suomeen kuin ulkomaillekin.

37 000 kilometriä kuitua, kaksi merikaapelireittiä, automaattivarmistus ja vankka asiantuntemus takaavat yhteyden jatkuvuuden

Oli kyseessä sitten operaattori, julkinen toimija tai suuryritys, DNA:n kapasiteetti- ja infraratkaisut tarjoavat varmat yhteydet niin Suomeen kuin ulkomaillekin. DNA:lla on reservissään useita erilaisia palveluita, jotka varmistavat yhteyksiesi toiminnan yllättävissäkin tilanteissa. Mitkä ovat operaattorin keinot vikasietoisuuden ja automaattivarmistuksen ylläpitämiseksi?

”Kenelläkään muulla suomalaisella toimijalla DNA:n lisäksi ei ole tarjota kahta toisistaan riippumatonta ja täysin omassa omistuksessaan olevaa runkoverkkoyhteyttä Suomesta ulkomaille”, hehkuttaa DNA:n liityntäverkot ja laitetilat -yksikön johtaja Mikko Kannisto.

Kannisto viittaa puheessaan DNA:n omiin merikaapeleihin, DNA Seawayhin, jotka takaavat tuplavarmistuksen sille, että ulkomaanyhteydet toimivat takuuvarmasti. Muutkin DNA:n tarjoamat kapasiteetti- ja infraratkaisut on suunniteltu vikasietoisiksi. 

Vikasietoisuudella viitataan rakenneratkaisuihin tai sähköisiin kytkentöihin, joiden avulla voidaan varmistaa yhteyden jatkavan vikatilanteessa toimintaansa. Yhteyksien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että yhteyden katketessa yhdeltä reitiltä on sille suunniteltu vaihtoehtoinen reitti. Eli jos toisen merikaapelin yhteys katkeaisi, takaisi toinen kaapeli yhteyden jatkuvuuden – vaikka yhdenkin kaapelin vikaantuminen on sangen epätodennäköistä. 

Laitetiloista kuituyhteyksiin – DNA:n ratkaisut tarjoavat joustavuutta ja skaalautuvuutta 

”DNA:lla on Suomen suurin laajakaistaoperaattori sekä erinomainen tekninen asiantuntemus verkon ja infrastruktuurin ylläpidosta. Meillä palvelut lähtevät aina teletoimintaa varten suunnitelluista laitetiloista, joissa on aina akustot sekä varavoimat, jotta toiminta voidaan varmistaa. Laitetiloihin voi myös sijoittaa palvelimia tai tukiasemia, jos sellaisia omassa verkkotoiminnassaan tarvitsee”, Kannisto kuvailee.

Laitetilat on puolestaan liitetty toisiinsa valokuituverkolla ja kokonaisuudessaan operaattorilla onkin hallinnassaan 37 000 kilometriä kiinteää kuituyhteyttä. Kattava runkoverkko takaa myös suuren määrän eri reititysvaihtoehtoja, mikä taas lisää toimintavarmuutta.

Kuituyhteyksiin on saatavilla myös SLA (service level agreement), eli palvelutasosopimus. Palvelutasosopimuksen avulla yhteydelle määritellään tietty taso. Yhteyden toki saa ilman tätäkin, mutta ei samanlaisilla takeilla.

”Jos yrityksen tai organisaation toiminta ei vaadi kokonaista valokuitua, niin siitä on mahdollista rakentaa myös erilaisia aallonpituuksia. Saatavilla on Aallonpituus-siirtoyhteyspalvelu pisteestä pisteeseen, joka toteutetaan DNA:n kuituverkossa toimivalla WDM-siirtojärjestelmällä ja yhteysnopeuksia on saatavilla yhdestä gigabitistä aina sataan gigabittiin asti”, Kannisto kertoo.

Aallonpituus-siirtoyhteyspalveluihin kuuluu myös automaattivarmennus, jonka avulla vikatilanteessa yhteydet siirretään automaattisesti toimivalle reitille. 

”DNA on iso telealan konserni, joten meillä on omaakin käyttöä varten hyvä asiantuntemus, yhteydet ja palvelut. Tarjoamme myös kaiken oman tietotaitomme asiakkaillemme. Meiltä ratkaisuihin saa aina joustavuutta asiakkaan omien tarpeiden mukaan ja ratkaisuja on myös äärimmäisen helppoa skaalata”, Kannisto alleviivaa.

 

Lue lisää: Tuplavarmistettu merikaapeli takaa varmat yhteydet ulkomaille – lisäetuna tulee helppous

Avainsanat: