Blogit

DNA hinnoitteli valmiiksi aallonpituus-siirtoyhteyksiä suosikkireiteille

Tietoliikenneyhteyksien tukkuostaminen alkaa yleensä pyytämällä hintatarjouksia operaattoreilta. Vastauksen saaminen saattaa kestää useampia päiviä johtuen esimerkiksi valitusta reitistä tai reitin pituudesta. Nyt DNA tarjoaa valmiiksi hinnoiteltuja aallonpituus-siirtoyhteyksiä suosituille reiteille. Enää ei tarvitse odottaa, jollei reitin suhteen ole erityisvaatimuksia. 

DNA julkisti lokakuussa 2022 uuden hinnoittelumallin aallonpituus-siirtoyhteyksille. Uudet valmiiksi hinnoitellut yhteydet ovat saatavilla suosituimmille reiteille. Nämä reitit yhdistävät kohteita pääkaupunkiseudulla, Tukholmassa ja muutamissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. 

"Vakiohinnoittelun ansiosta voimme vastata tiedusteluihin nopeasti. Itse asiassa voimme antaa hintatarjouksen melkein heti. Lisäksi tarjoamme näille yhteyksille hyvät markkinahinnat ja hyvän saatavuuden”, kertoo DNA:n business manager Tommi Hirvi, joka vastaa yritysasiakkaiden kiinteistä datapalveluista, kuten kapasiteettipalveluista. 

Tapauskohtaisista hinnoista kohti valmishinnoittelua 

Tähän asti kunkin tiedonsiirtoyhteyden hinta on katsottu tapauskohtaisesti.  

"Huomasimme, että saamme melko paljon kyselyitä, jotka keskittyvät samojen paikkojen, kuten tiettyjen datakeskusten ja verkon solmujen välisille reiteille. Siksi päätimme laskea niille vakiohinnat", Tommi Hirvi kertoo. 

Tyypillinen tarve on yhdistää kaksi datakeskusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Kehä III:n sisällä on useita suuria datakeskuksia vain 10–15 kilometrin päässä toisistaan, ja poikkeuksetta niiden väliset etäisyydet jäävät alle neljäänkymmeneen kilometriin. 

Uusi suoraviivaisempi hinnoittelumalli säästää tukkuostajan aikaa. 

”Sillä on arvonsa, jos saat hinnan heti, kunhan hinta on kilpailukykyinen ja vastaa nykyistä markkinatasoa. Varmistaaksemme tämän ja pitääksemme hinnat jatkuvasti ajan tasalla, seuraamme tarkasti, että hintamme ovat markkinahinnan mukaisia.” 

Vakiohinnoittelu koskee DNA:n kapasiteettipalvelua, joka perustuu kuitukapasiteetin tehokkaaseen käyttöön WDM-tekniikoiden avulla. Tekninen termi on aallonpituusjakoinen multipleksointi, englanniksi wavelength-division multiplexing eli WDM. 

Siirtojärjestelmässä hyödynnetään yleisesti DWDM-tekniikkaa (tiheä eli dense wavelength-division multiplexing), jolloin yksittäiselle valokuidulle voidaan muodostaa suuri määrä kanavia. Pitemmillä yhteysväleillä matkan varrelle sijoitetaan lisäksi tarvittaessa optisia vahvistimia. Vaihtoehtoisesti hyödynnetään toisinaan myös edullisempaa CWDM-tekniikkaa (karkea eli coarse wavelength-division multiplexing), jolloin samalle valokuidulle voidaan muodostaa pienempi määrä eri kanavia. 

 

Lue lisää DNA:n aallonpituuskapasiteettipalvelusta!

Avainsanat: