Blogit

Kustannustehokas mobiiliverkko on vaihtoehto kiinteälle yhteydelle  

Suomessa ja Pohjoismaissa mobiiliverkkojen kehitykseen panostaminen on globaalilla tasolla ainutlaatuista. Laadukkaita ja nopeita verkkoja hyödynnetään myös runsaasti – lisäksi niitä on alettu suosia yrityskäytössä vaihtoehtoina vanhentuneelle kuparikaapelille sekä kuidulle, jonka kaivaminen nousee nopeasti kalliiksi urakaksi. DNA:lla on tarjolla lukuisia mobiiliverkkoa liityntätekniikkana hyödyntäviä vaihtoehtoja, joiden avulla omalle yritykselle parhain kokonaisuus on vaivatonta rakentaa. 

Mobiiliverkko saattaa kuulostaa ratkaisuna kevyeltä, jos sitä ajattelee oman kuluttajakäyttäytymisen kautta. Mistään olennaisista kiinteän yhteyden ominaisuuksista ei kuitenkaan tarvitse luopua – esimerkiksi MPLS-verkon VRF-ominaisuudet onnistuvat myös mobiiliverkossa. 

Suomessa mobiiliverkon datanopeuden suorituskyky alkaa myös olla jo siinä pisteessä, että sillä saa vanhaa kuparikaapelia paremman vauhdin molempiin suuntiin. Lue alta kolme hyvää syytä ottaa käyttöön langatonta liityntätekniikkaa hyödyntäviä yhteyksiä. 

1.  Globaali trendi on, että vanhentunut kuparikaapeli poistuu käytöstä 

Tosiasia on, että kuparikaapelipohjainen toteutus on auttamatta aikansa elänyt – lisäksi samanlaisiin ja paikoin suurempiinkin nopeuksiin päästään jo nykyisillä mobiiliverkoilla. Tämän vuosikymmenen aikana vanhaa kuparia tullaan purkamaan ja poistamaan käytöstä, sillä lankapuhelimia enää harva käyttää, eikä kyseessä ole pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna kestävä ratkaisu pelkkään datakäyttöön.

Jos omassa toimipisteessä tällainen yhteys vielä löytyy, on hyvä miettiä, riittääkö se vastaamaan nykyisiä tarpeita vai olisiko syytä tehdä siirtymä modernin teknologian pariin omaehtoisesti ja itselle sopivassa aikataulussa. 

2. Mobiiliyhteys on nopea toimittaa ja se on saatavilla Suomessa lähes joka paikkaan 

Suomi on mobiiliverkkojen maa ja esimerkiksi DNA:n 4G-verkko kattaa peräti 99 % suomalaisista. Myös 5G-verkko laajenee koko ajan – tavoittaen nyt jo yli 50 % väestöstä. Se tarkoittaa, että omaan käyttöön sopivan yhteyden voi tarvittaessa saada omaan toimipisteeseen hyvinkin nopealla aikataululla. 

Tästä on etua myös silloin, kun kuparikaapeli halutaan päivittää tulevaisuudenkestävään teknologiaan, mutta esimerkiksi valokuitukaapelia ei ole rakennukseen saakka vedetty. Suomessa kaivamista edellyttävät kaapeliasennukset tehdään tyypillisesti kesällä, sillä routaisen maan sulattelu on sekä työlästä että kallista. 

3.  Langaton yhteys on monissa tilanteissa kustannustehokkain vaihtoehto 

Mielessä voi siintää haave nopeasta kuitukaapeliyhteydestä varsinkin silloin, kun kuparikaapelipohjaisen toteutuksen realiteetit osuvat kohdalle. Tämä onkin ihan hyvä ratkaisu silloin, kun kuitu on vedetty rakennukseen valmiiksi. Jos taas kuituyhteys jouduttaisiin rakentamaan alusta alkaen, kiipeävät kustannukset äkkiä muutamista tuhansista jopa kymmeniin tai satoihin tuhansiin euroihin.

Langattomasti toteutettu yhteys on merkittävästi huokeampi ratkaisu, sillä erityistä rakentamista ei tarvita. Kun hinnoittelu pohjautuu siirretyn datan nopeuteen eikä määrään, pysyvät myös käyttökustannukset kurissa ja ennakoitavissa.

Vaikka mobiiliratkaisut taipuvat moniin tarpeisiin, on erityisen nopeaa kaistaa haikailevalle valokuituverkko paras vaihtoehto silloin, kun kustannuksista ei tarvitse murehtia. DNA:n osoitekohtaisen saatavuustiedon hakutyökalun kautta on helppo tarkistaa etukäteen, millaisia nopeuksia mobiiliverkolla on saatavissa omiin tiloihin.

 

Saatavilla olevat langattomat tuotteemme:  

Wireless Access Component

IP VPN

E-VPN

Internet Access

Broadband  

Avainsanat: