Ipv6 tulee, olemme valmiita

DNA:n laitteet ja liittymät toimivat silloinkin, kun uusi IPv6-protokolla tulee laajemmin käyttöön. Ota selvää, mistä uudessa IPv6-protokollassa on kysymys.

Mikä on IPv6?

Jokainen verkkoon kytkettävä laite tai palvelu tarvitsee yhteyden muodostamiseksi IP-osoitteen. Verkkokäyttäjien ja internettiin liitettävien laitteiden räjähdysmäinen kasvu ympäri maailman on johtanut siihen, että nykyisin käytössä olevat IP-osoitteet (IPv4-protokolla) ovat käymässä vähiin tulevaisuudessa. Uuden IPv6-protokollan ansiosta useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa verkossa ilman monimutkaista osoitteenkääntöä (NAT).

Siirtyminen IPv6–osoitteisiin tapahtuu pikkuhiljaa tulevien vuosien aikana. Yksittäiselle verkonkäyttäjälle muutos ei välttämättä näyttäydy vielä millään tavalla. Tulevaisuudessa jotkut verkon sisällöt saattavat olla saavutettavissa vain IPv6-yhteensopiville laitteille ja liittymille, mutta isossa mittakaavassa tällaista muutosta ei tule tapahtumaan vielä vuosiin.

DNA on valinnut IPv4v6 dual-stack menetelmän, jolloin IPv4- ja IPv6 -protokollat toimivat yhtä aikaa, eikä käyttöönotto vaadi erillisiä toimenpiteitä liittymissä. Myös useat uudet päätelaitteet tukevat protokollaa automaattisesti. Osaan laitteista yhteyden muodostaminen vaatii protokollan aktivoinnin laitteen asetuksista. IPv6-yhteyden muodostuminen onnistuu, jos sekä liittymä että päätelaite tukevat uutta protokollaa.

Edellyttääkö uusi protokolla toimenpiteitä DNA:n asiakkailta?

DNA päivittää tarjoamansa palvelut ja liittymät automaattisesti IPv6-yhteensopiviksi. 

Valtaosaan yritysten mobiililiittymistä päivitys on tehty ja myöhemmin se tehdään kiinteän laajakaistan liittymiin.

Miten IPv6 –protokollan saa halutessaan käyttöön?

DNA on valinnut IPv4v6 dual-stack menetelmän, jolloin IPv4- ja IPv6 -protokollat toimivat yhtä aikaa, eikä käyttöönotto vaadi erillisiä toimenpiteitä liittymissä. Myös useat uudet päätelaitteet tukevat protokollaa automaattisesti.

Mikäli laite vaatii erillisen toimenpiteen, käyttöönoton ohjeet vaihtelevat. Laitevalmistajien ohjeet IPv6:n käyttöönottamiseksi löytyvät valmistajien omilta sivuilta tai laitteen käyttöoppaasta.

Laite- tai käyttöjärjestelmäkohtaisia ohjeita löydät myös täältä.

IPv4- ja IPv6 -protokollien osoitteet ja sallitut portit löydät täältä.