MARTELA

Martela parantaa työympäristöjä reaaliaikaisen tiedon avulla

Martela on yksi Pohjoismaiden johtavista työ- ja oppimisympäristöjä toteuttavista yrityksistä. Yritys tuottaa käyttäjälähtöisiä ratkaisuja nykypäivän liikkuvaan työhön ja toimistoihin.

Martela on perustettu yli 70 vuotta sitten. Yrityksen osakkeet on listattu OMX:n pohjoismaisessa pörssissä Helsingissä. Martelalla on tuotantoa Suomessa ja Puolassa, ja päämarkkina-alueina Suomi, Ruotsi ja Norja. Vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli keskimäärin 109,5 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskenteli noin 508 henkilöä.

#iotnextlevel-hankkeessa Martelan haaste on työympäristöjen tehokkuus ja toimivuus asiakkaiden tilojen mallinnuksen ja reaaliaikaisen, jopa kalustetasoisen seurannan avulla. Martelalla on ollut aiemminkin IoT-hankkeita, mutta niiden tulokset ovat jääneet toisistaan irrallisiksi.

#iotnextlevel-hankkeessa Martela haluaa yhdistää olemassa olevan tiedon ja uudet innovaatiot kokonaisuudeksi, jonka avulla asiakkaiden työympäristöä voidaan parantaa jatkuvasti käyttäjien kokemusten ja muuttuvien tarpeiden mukaan.

Martelan tuomari ja mentorit

Mikko Mäkelä, Tuote- ja palvelujohtaja

IoT ja digitaalisuus eivät vielä ole Martelan kovinta ydinosaamista.

#iotnextlevel-hankkeella kohti tyytyväisiä ja tuottavia työntekijöitä

Martela on yksi Pohjoismaiden johtavista älykkäitä työ- ja oppimisympäristöjä toteuttavista yrityksistä. Yrityksessä on ollut aiemminkin IoT-hankkeita, mutta niiden tulokset ovat jääneet toisistaan irrallisiksi. #iotnextlevel-hankkeen uskotaan yhdistävän eri hankkeiden tulokset.

Martelan tuote- ja palvelujohtaja Mikko Mäkelä kertoo, että IoT ja digitaalisuus eivät vielä ole Martelan kovinta ydinosaamista.

”Odotan, että saisimme #iotnextlevel-hankkeesta uusia, ulkopuolisia ideoita siitä, miten toimialallamme on mahdollista tuottaa lisäarvoa asiakkaalle digitaalisuudella ja IoT:lla. Olisi mahtavaa, jos saisimme sateenvarjon, jonka alle voimme koota kaikki Martelassa liikkeellä olevat digitaaliset hankkeet. Sen avulla pystyisimme luomaan asiakkaille lisää arvoa.”

Toimiva työympäristö lisää hyvinvointia

Mäkelän johtamat tiimit vastaavat Martelan palvelu- ja tuotevalikoiman kehittämisestä. Hän uskoo, että Martelassa opitaan paljon #iotnextlevel-hankkeen ansiosta.

”Parasta mitä #iotnextlevel-hankkeen myötä voisi tapahtua olisi, että saisimme uusia ideoita siitä, kuinka voimme datan avulla kehittää vieläkin parempia työympäristöjä asiakkaillemme.”

”Meille Martelassa on tärkeää, että ihmiset voivat hyvin työpaikalla ja että he ovat tuottavia. Työhyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä. Jos haluaa, että ihmiset ovat tuottavia töissä, heidän pitää myös voida hyvin”, Mäkelä kiteyttää.

Jari Hammar, Chief Digital Officer

Meidän on pystyttävä siirtämään tekniikka seuraavalle tasolle.

Jari Hammar

Jari Hammar vastaa Martelan digitaalisesta kehityksestä Chief Digital Officerin roolissa. Hän kertoo, että Martelan tavoite on olla ajatusjohtaja työympäristöjen kehittämisessä vuonna 2020.

"Olemme toimineet useamman vuoden ajan digitaalisten ja IoT-tekniikkaa hyödyntävien ratkaisujen parissa. Tyypillisesti ratkaisut ovat liittyneet yksittäisiin, työympäristössä oleviin kalusteisiin."

Aikaisemmissa hankkeissa on onnistuttu mittaamaan, kuinka asiakkaat käyttävät työympäristöä, ja mitkä alueet jäävät huonommalle käytölle. Hankkeet ovat mitanneet tietyn alueen toimivuutta.

"Yksittäiset ratkaisut eivät kerro, kuinka työympäristö toimii kokonaisuutena. Olemme ymmärtäneet, että läpimurto ei synny yksittäisten IoT-kalusteiden kautta, vaan meidän pitää pystyä siirtämään tekniikka seuraavalle tasolle."

Jarilla onkin realistiset odotukset #iotnextlevel-hanketta kohtaan.

"Parhaimmillaan täältä löytyy se keihäänkärki, joka nostaa meidät ajattelussa seuraavalle tasolle. Huonoimmillaankin tulemme oppimaan tästä matkasta paljon."

Panu Muhonen, Offering Director

#iotnextlevel vie Martelaa kohti ajatusjohtajuutta.

Panu Muhonen

Panu Muhonen tiimeineen keskittyy Martelassa palveluiden kehittämiseen ja niiden kilpailukyvyn varmistamiseen. Panu on viime vuosina ollut todistamassa Martelan erilaisia digitaalisia hankkeita.

"Monen suhteen menemme nyt pilotointivaiheessa. Ne ovat sellaisia kehitysaskelia, joita tarvitsemme toimivan työympäristön toteuttamiseksi ja todentamiseksi."

Huippuhetkiä hankkeissa on koettu, kun Martela on tuottanut asiakkaalle toimivia ratkaisuja.

"Onnistumme, kun tuotamme asiakkaalle sitä aitoa arvoa, mitä olemme myyntitilanteessa luvanneet."

Panulla on kovat odotukset #iotnextlevel-hankkeen suhteen.

"#iotnextlevel auttaa meitä monessa eri asiassa nimenomaan Smart Workplace by Martela -konseptiin liittyen. En näe hankkessa epäonnistumisen mahdollisuutta. Jos epäonnistumme jossain, sehän on oppimisen paikka. "

"Parhaimmillaan #iotnextlevel auttaa meitä kokonaisuutena menemään smart-ratkaisuissa ja IoT:n hyödyntämisessä niin pitkälle, että voimme olla ajatusjohtaja työympäristöjen kehittäjänä", Panu kiteyttää.

Tytti Ruponen, Offering Manager

Paras #iotnextlevel-onnistuminen olisi nykyisten prosessien ja toimintatapojen kyseenalaistamista.

Tytti Ruponen

Tytti Ruponen vastaa Martelan digitaalisten palveluiden kehittämisestä yrityksen Offering Managerina. Tytti on ollut mukana useissa, yksittäisiin ratkaisuihin kuten älykalusteisiin liittyvissä Martelan IoT-hankkessa.
"Parhaita onnistumisia ovat olleet kalusteisiin liittyen helpot integraatiot, joiden arvon olemme pystyneet esittämään selkeästi asiakkaalle. Epäonnistumisiakin on ollut. Välillä on ollut vaikeaa ennustaa, miten teknologia toimii asiakkaalla projektin päätyttyä."
Tytin mukaan haasteellisinta mitä #iotnextlevel-hankkeessa voisi tapahtua, olisi se että lopputulos ei kerrokaan tulevaisuudesta.
"Pahinta olisi tilanne, jossa edelleen pyörimme samojen haasteiden kanssa kuin nytkin, emmekä pystyisi tuomaan asioita yhteen."
Paras onnistuminen olisi nykyisten prosessien ja toimintatapojen kyseenalaistaminen.
"Parhaimmassa tapauksessa hankkeen myötä näytetään toteen jotain sellaista, mitä kukaan ei ole odottanut. Sitä kautta pääsemme kehittämään asiakkaan liiketoimintaa ja Martelan omaa liiketoimintaa aivan uudelle tasolle."

Lisää IoT:stä

TinyML-ohjelmistot on tarkoitettu toimimaan hyvin vaatimattomalla raudalla. Kuvan laitteessa on pieni kamera sekä sovellus, joka ottaa kuvia ja kykenee esineiden tunnistukseen kohtuullisessa ajassa. Kuva: Telenor
8/2021 DNA Business

Kuinka tehdä pienistä antureista älykkäitä? – Telenorin tutkimusyksikkö työstää seuraavaa vallankumouksellista IoT-innovaatiota

DNA on ollut osa Telenor-konsernia vuodesta 2019.
7/2021 DNA Business

Wi-Fi 6 pähkinänkuoressa – kolme poimintaa uudesta standardista

Langattoman lähiverkon käyttäjät lisääntyvät vauhdilla.

DNA IoT Starterkit - Löydä IoT:n mahdollisuudet

DNA IoT Starter Kit sisältää yhteydet ja laitehallinnan DNA:n kattavassa mobiiliverkossa.

Data on valtaa – kunhan sen muuttaa älykkääksi palveluksi

Ota askel lähemmäksi omaa älykästä palveluasi.