Koiraharrastus poiki IoT-bisnesidean – älyliivit mittaavat koiran aktiivisuutta

Toni Koutu aloitti koirien älyliivien kehittämisen, kun alkoi miettiä omien koiriensa liikunnan määrää. Nyt IoT-pohjaiset Anaxeos-liivit ovat valmiita valloittamaan maailman.

Suomalainen Anaxeos syntyi, kun espoolainen Toni Koutu kävi lenkillä kahden parsonrussellinterrierinsä kanssa. Lenkkiseurasta toinen oli täynnä parivuotiaan intoa ja toinen jo lähes 14-vuotias eläkepäivien rauhallisesta rytmistä nautiskelija. Koutu mietti, miten mielenkiintoista olisi saada tuntuman sijaan oikeaa dataa koirien aktiivisuudesta. Tästä ideasta innostuneena Koutu perusti yrityksen ja ryhtyi kehittämään koirien älyvaatteita, jotka keräävät nyt kansainvälistäkin huomiota.

Anaxeosin älyliivien ydin on noin viidenkymmenen gramman painoinen yksikkö, joka on pakattu täyteen antureita. Liiveissä on kiihtyvyyttä, lämpötilaa, koiran sykettä sekä äänenpainetta mittaavia antureita ja GPS-siru paikannusta varten.

Verkkoyhteyttä varten liiveissä on Narrowband IoT -standardia käyttävä SIM-kortti. Liivit tallentavat kaikki mitattavat tiedot pilveen. Sovelluksen avulla koiran omistajat voivat lähes reaaliajassa seurata, mitä koira puuhailee.

”Koiraharrastajan näkökulmasta älyliiveissä yhdistyvät huvi ja hyöty. Hypertarkan raakadatan sijaan algoritmimme muotoilevat sen ymmärrettävään muotoon, joka kertoo omistajalle, miten koiran päivä tai lenkki on mennyt”, perustaja Toni Koutu kertoo.

Lemmikkieläinharrastuksen markkina kasvaa

Anaxeos ei ole ainoa lemmikkien älylaitteiden markkinoille tähyävä yritys. Ympäri maailman bisnes kasvaa, kun ihmiset ovat valmiita laittamaan isompia summia lemmikkeihinsä. Esimerkiksi pelkästään Kiinassa lemmikkieläimiin käytettävän rahan on arvioitu kasvavan jopa 20 prosentin vuosivauhtia. Erityisesti koirien omistajat suhtautuvat harrastukseen ja lemmikkiensä hyvinvointiin vakavan urheiluharrastuksen tavoin.

“Ensimmäisen sukupolven älylaitteet koirille olivat varsin kömpelöitä, mutta nyt teknologia on kehittynyt. Etenkin verkkoyhteyden osalta saadaan nykyään pakattua kaikki paljon pienempään ja mukavampaan pakettiin. Ihmiset ovat myös tottuneet ajatukseen, kun Fitbit ja muut ovat lyöneet läpi”, Koutu sanoo.

Kypsät standardit tuovat IoT-hypeä käyttäjille asti

Älyliivien ja muiden IoT-sovellusten saapumista kuluttajille on siivittänyt erityisesti vuonna 2016 laadittu avoin NB-IoT-standardi, joka on tarkoittanut IoT-päätelaitteille helpompaa ja edullisempaa yhteyttä internetiin jo nykyisen 4G-verkkoteknologian aikana.

Pian käyttöön tulevan 5G-verkon odotetaan parantavan tilannetta vielä lisää. Uusi verkkoteknologia tarjoaa parempaa kuuluvuutta, pienempää viivettä ja nopeampaa tiedonsiirtoa, minkä odotetaan vauhdittavan reaaliaikaisesti tietoa keräävien IoT-laitteiden yleistymistä.

Onko sinulla liikeidea, jossa voisi hyödyntää esineiden internetin teknologiaa? Lue lisää Starter Kitistä, jolla pääset alkuun.

Avainsanat:

IoT M2M
 

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.