Blogit

Kim Väisänen: Jättiläiset ottavat selkävoiton

Valtaosa ihmisistä välttää riskejä, ja tämän vuoksi alustajätit ottavat selkävoiton Suomessakin. Tätä mieltä on startup-sijoittaja Kim Väisänen.

Startup-sijoittaja Kim Väisäsellä on selvä vastaus kysymykseen, ottavatko kansainväliset alustajätit selkävoiton Suomessa.

”Kyllä ottavat. Valtaosa ihmisistä, oikeastaan jokainen, on riskinvälttäjä. Riskinvälttäjä suosii tunnettuja tuotteita ja palveluita, koska tietää mitä saa”, Väisänen sanoo.

Outokumpulaislähtöinen Väisänen on useaan otteeseen palkittu entinen yrittäjä, joka tunnetaan aiemmin omistamansa Blanccon lisäksi muun muassa Leijonan Luola -sarjasta. Tammikuussa häneltä ilmestyi Väärää vientiä -kirja, jossa hän käsittelee suomalaisyritysten vientiä.

Loma-asunto on helppo varata Airbnb:stä, hotellihuone Booking.comista tai Hotels.comista ja kyyti Uberista. Etenkin ulkomailla valintaa ohjaa luottamus – tai oikeastaan sen puute: tunnettu palvelu takaa, että hotelli tai asunto varmasti on olemassa niin Mekongin suistossa kuin New Yorkissakin.

Se näkyy myös mobiilidatan määrässä. Kun yhä useampi työntekijä varaa esimerkiksi työmatkan hotellin itse omalta puhelimeltaan, vaatii se yritysliittymiltäkin enemmän kaistaa.

”Varmaa on, että alustatalous tulee lisäämään kaistan kysyntää ja asettaa uusia vaatimuksia reaaliaikaisuudelle”, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan alustatalouden käsite on ymmärretty väärin. Hänen mukaansa kyse on oikeastaan siirtymisestä itsepalveluun.

”Esimerkiksi Airbnb lähinnä korvaa asunto- ja loma-asuntovälittäjiä, mitä muuta uutta siinä varsinaisesti on? Nyt saman voi tehdä itse omin pikku kätösin, minkä joku muu aiemmin teki. Varmasti jossain maassa on parempi palvelu, me emme vain tiedä siitä”, Väisänen sanoo.

”Alustat ovat bisnestä siinä missä muukin. Maailmassa on aina ollut liikaa kapasiteettia, oli kyse sitten mökkivuorokausista tai porakoneista kaapin perällä. Alustatalous tarjoaa mahdollisuuden sen kapasiteetin jakamiseen.”

Väisäsen mukaan uusien alustojen pitäisi kilpailla samoilla säännöillä vanhojen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Suomen taksiala on syyttänyt Uberia hintojen polkemisesta, kun varsinaisten taksien verot ja vakuutusmaksut ovat korkeammat. Sama pätee Airbnb-vuokraustoimintaan.

”Lainaan nyt tulevaa kirjaani sekä Sun Tzuta, Michael Porteria ja Sinisen Meren strategiakirjaa: älä kilpaile suoraan vaan etsi oma lokerosi. Esimerkiksi Airbnb:n kanssa on todella vaikeaa kilpailla globaalisti, mutta vaikkapa liikuntarajoitteisille loma-asuntoja välittävästä yrityksestä voi tulla maailman suurin.”
 

Miltä näyttää teknologiavuosi 2018?

Lue 15-kohtainen trendikatsaus tai lataa itsellesi koko raportti asiantuntijahaastatteluineen!

Lue katsaus Lataa koko raportti

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.