Kun sivistys saa siivet

DNA vei Espoon ja Vantaan koulut ja kirjastot verkkoon


Kati Krook DNA:lta seurasi hiljattain, kun Mikkolan koulun 3-luokka opetteli tableteilta Euroopan maantietoa.

"Seisoin luokan perällä ja ihmettelin näkemääni. Oppiminen sai aivan uuden ulottuvuuden, kun lapset saivat itse hakea tietoa ja arvioida näkemäänsä. Maantieto olikin yhtäkkiä hyvin monipuolinen avaruus verkossa", Kati kertoo. 

Kati toimi projektipäällikkönä DNA:n rakentaessa Vantaan kaupungin kouluihin ja kirjastoihin langattoman verkon viime vuoden loppupuolella. Projekti merkitsi yli 1700 tukiasemaa Vantaan noin 60 kouluun ja 11 kirjastoon. Kyseessä on DNA:n verkkojen laajin yhtäaikainen käyttöönotto.

Opetuksen digitalisointi on aihe, joka on kaikkien huulilla juuri nyt. Vantaa on digiopetuksen edelläkävijä Suomessa. Kaupunki on hiljattain digitalisoinut koko opetuksen ja pystyy tarjoamaan lähes jokaiselle koululaiselle oman sähköisen päätelaitteen. Loppuvuodesta Vantaa hankki koululaisilleen 16 000 tablettia ja tämä luonnollisesti vaikutti verkon kapasiteettiin ja kuormitukseen.

"Projektissa oli huikea aikataulu, sillä teimme verkkojen roll-outin käytännössä kahdessa kuukaudessa. Lisäksi tuhannet tablet-käyttäjät asettivat erityisvaatimuksia toimitetulle verkkokokonaisuudelle", kertoo Kati.

Verkon kaikki komponentit tulee ottaa suunnittelussa huomioon. Tämän kaltaisessa projektissa on tärkeää, että verkon kapasiteetti ja palomuurit arvioidaan oikein heti alusta pitäen.

Sähköisiä ylioppilaskirjoituksia kokeillaan nyt

DNA tuottaa myös Espooseen puhe- ja tietoliikennepalvelut.

Tänä keväänä DNA osallistui Espoossa mielenkiintoiseen hankkeeseen, jossa pilotointiin sähköisiä ylioppilaskirjoituksia. DNA toimitti kahden päivän kokeisiin räätälöidyn ja tietoturvallisen langattoman lähiverkon. Verkko toteutettiin Ylioppilaslautakunnan teknisten määritysten mukaisesti.

"Ylioppilaslautakunnan määräykset sisältävät aivan erityisiä vaatimuksia, joita pääsimme kokeilemaan käytännössä. Varmistimme esimerkiksi, että verkkoympäristö oli täysin suljettu eikä koetilassa näkynyt muita lähiympäristön langattomia verkkoja. Tämä tarkoitti käytännössä viereisten tilojen tukiasemien sammuttamista ja nopeaa reagoimista mahdollisiin häiriötekijöihin itse koetilanteessa", kertoo DNA:n julkishallinnon asiakkuuksien myyntijohtaja Kenneth Grönroos.