DigabiOS- ja Abitti-yhteensopivat kannettavat ylioppilaskirjoituksiin.

Läppärit lukioon ja YO-kirjoituksiin

Kannettavaa tietokonetta valittaessa käyttötarkoitus on ensimmäinen valintakriteeri. Lukiolaisen läppärin on hyvä olla DigabiOS- ja Abitti-yhteensopiva. 

Sopiva läppäri kannattaa valita heti lukion alussa ja miettiä, mihin kaikkeen sitä haluaa käyttää. Läppäreitä on joka lähtöön, mutta tärkeintä on varmistaa, että tietokone on yhteensopiva ylioppilaskirjoituksissa käytettävän käyttöjärjestelmän kanssa. Käytät tietokonetta sitten opiskeluun tai pelaamiseen, luovaan työhön tai kaikkeen mahdolliseen, löydät sopivan läppärin tältä sivulta.

Valitse sopivin tietokone ja tilaa helposti netistä, korottomalla ja kuluttomalla DNA Maksuajalla.

 

Opiskelijabudjetin kannettavat

Opiskeluun ja pelaamiseen

Kovaan käyttöön sopivat

DigabiOS

YO-kirjoituksissa käytettävä tietokoneen käyttöjärjestelmä, joka ohittaa kokelaiden koneiden omat käyttöjärjestelmät kokeen ajaksi.

Abitti

Ylioppilaslautakunnan rekisteröimä tuotemerkki ja koejärjestelmä. Abitti-kokeen suorittaja käynnistää tietokoneensa muistitikulta. 

Usein kysyttyä

Minkälainen tietokone on lukiolaiselle sopivin?

Kriteereitä on yhtä monta kuin käyttäjää, mutta yhteinen ja tärkein niistä on DigabiOS- ja Abitti-yhteensopivuus. Yhteensopivat läppärit on koottu tälle sivulle – tunnistat ne myös tuotekuvan ikonista ja tietokoneen teknisten tietojen alta, kohdasta ”laitetyyppi”. 

Muut ominaisuudet riippuvat siitä, mihin kaikkeen haluat, että läppärisi taipuu. Oletko hankkimassa tietokonetta lähinnä lukioon ja opiskeluja varten vai toivotko tehoja ja nopeutta kuvankäsittelyyn, videoiden editointiin, striimaamiseen tai pelaamiseen? 

Tärkeimpiä ominaisuuksia lukioon ovat riittävä akunkesto, suorituskyky, näytön koko ja läppärin paino – keveys, mitat ja kestävyys ylipäätään. Tekniset ominaisuudet vaihtelevat paljon samankin hintaluokan tietokoneissa. Mm. keskusmuisti (RAM) kertoo tietokoneen käyttömuistin määrän. Mitä enemmän tietokoneessa on muistia, sitä useampia asioita läppärillä voi tehdä koulutöiden ja opiskelujen rinnalla; katsoa videoita, selata nettiä tai striimata lempiohjelmia. Tietokoneiden tärkeimmät ominaisuudet on esitelty kunkin läppärin esittelysivulla. 

Lisätietoa yhteensopivista läppäreistä löydät Abitin sivuilta.
 

Mitä teknisiä ominaisuuksia läppäriltä vaaditaan?

DigabiOS- ja Abitti-yhteensopivuuden lisäksi kannattaa varmistaa, että nämä ominaisuudet löytyvät (lähde: abitti.fi):

USB-liitin muistitikulle
Ylioppilastutkinnossa muistitikut ovat tyyppiä USB3-type-A.
Lisäksi suositellaan, että tietokoneessa on USB-liitin ulkoiselle hiirelle.


Ethernet-verkkoliitäntä
Toistaiseksi suurin osa ylioppilastutkinnon kokeista on suoritettu langallisissa koeverkoissa. Tämä on koulukohtaista.


Tietokone on kytkettävissä langattomaan WiFi-verkkoon
Suurin osa Abitti-kokeista suoritetaan langattomissa koeverkoissa, samoin
osa ylioppilastutkinnon kokeista, riippuen lukiosta. Erityisesti uudemmissa tietokoneissa voi olla langattomia verkkokortteja, jotka eivät ole Abitti-yhteensopivia. Tällöin kannattaa hankkia läppärille RJ54-adapteri. 


Liitin kuulokkeille
Joko USB-liitännällä tai 3,5 mm:n pistokkeella.
Huomioithan, että kaikki nämä liitännät voidaan tehdä myös adapterilla! Täältä löydät DNA:lla myynnissä olevat kaapelit ja adapterit.
 

Applen kannettava vai PC – onko käyttöjärjestelmällä väliä?

Vuodesta 2018 lähtien Applen kannettavissa on käytetty Applen kehittämää T2-turvasirua. Siru estää Applen kannettavien käynnistämisen käyttöjärjestelmällä, joka ei ole Applen tekemä tai hyväksymä. Tästä syystä myöskään Abitin käyttöjärjestelmä ei käynnisty näillä koneilla. Käynnistykseneston voi ohittaa Applen ohjeilla. Applen kannettavien Linux-ajurien puuttumisen takia mm. langaton verkkoyhteys ei välttämättä toimi Abitissa. Erikseen ostettavilla adaptereilla ja lisälaitteilla saat Applenkin kuitenkin kirjoituksissa toimimaan.