Näin lomailet huoletta - kuusi vinkkiä ulkomaanreissuun

Suuntaatko lomallasi ulkomaille? Näillä vinkeillä voi reissata huoletta, puhelin taskussa, totta kai.

1. Tarkista puhelimesi roaming-asetukset

Mieti, miten ja kuinka paljon haluat käyttää tiedonsiirtoa.

EU:ssa sekä puhelujen että tiedonsiirron hinnat ovat suht edullisia. EU-sääntelyn myötä soittojen enimmäishinnat EU:n sisällä ovat pudonneet kolmessa vuodessa 24 senttiin minuutissa. Vastaavasti datasiirron hinta on pudonnut 25 senttiin megatavulta, kun vielä kolme vuotta sitten hinta oli 70 senttiä megatavulta.

EU:n ulkopuolella puhelujen ja datasiirron hinnat eivät ole säänneltyjä, joten hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen. Kuvan lähettäminen multimediaviestinä ei kuluta kovinkaan paljon dataa, mutta suurien kuvien lähettäminen sähköpostilla, verkkolehtien selailu tai musiikin kuuntelu siirtää runsaasti dataa. Siksi onkin järkevää, että esimerkiksi Thaimaassa matkaava hyödyntää wifi-verkkoja, kun soittaa esimerkiksi Skype-puhelun kotiväelleen. Ilmaisia langattomia verkkoja löytyy useista hotelleista, ravintoloista ja lentokentiltä.

Nettisurffailun kulut pysyvät kurissa, kun säädät puhelimesi asetukset kuntoon jo ennen kohteeseen saapumista.

Tarkista aivan ensimmäiseksi puhelimesi roaming-asetukset. Jos haluat estää dataverkkovierailun, puhelimessa voi yleensä tehdä dataroamingin eston. Silloin puhelimella ei pääse ulkomailla nettiin tai käyttämään muitakaan datasiirron vaatimia sovelluksia, esimerkiksi karttapalveluja. Myöskään pikaviestisovellukset ja kuva- tai videoviestien lähettäminen tai vastaanotto ei onnistu.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos datansiirto ulkomailla mietityttää, tekstiviesti on helpoin ja turvallisin vaihtoehto pitää yhteyttä. Myöskin puheluiden osalta käyttäjä pystyy itse mittaamaan käyttöaikaa helposti.

2. Pienennä tai suurenna tiedonsiirron saldorajaa tarvittaessa

Laskussa ikäviltä yllätyksiltä pelastaa liittymän hankinnan yhteydessä automaattisesti kytkeytyvä 60 euron suuruinen tiedonsiirron saldorajapalvelu ulkomailla. Saldorajapalvelu on tarkoitettu ulkomaan tiedonsiirtokulujen, kuten esimerkiksi nettisurffailun, sähköpostin käytön ja tiedostojen lataamisen hallintaan. Saldorajan täyttymisestä tulee ilmoitus tekstiviestillä, eikä dataa voi enää ulkomailla siirtää. Puhelujen soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen onnistuu sen sijaan edelleen.

Tiedonsiirron saldorajaa voi halutessaan pienentää tai suurentaa ottamalla yhteyttä DNA:n asiakaspalveluun. Monista älypuhelinmalleista löytyy asetuksissa myös käyttörajavaroitukset, joilla voit helposti säätää summaa pienemmäksi.

3. Käytä kussakin maassa suositusoperaattoria

DNA pyrkii ohjaamaan asiakkaansa automaattisesti suositeltuun verkkoon. Tiedonsiirto-roamingin osalta itse valitun operaattorin hinnat voivat olla operaattorin suosittamaa verkkoa kalliimmat, joten automaattinen valinta kannattaa myös silloin, kun operaattorin suosittaman verkon löytyminen vie hetkisen.

DNA:lla on roaming-sopimus runsaan 300 operaattorin kanssa lähes 180 maassa eri puolilla maapalloa. Kumppaniverkosto on viime aikoina laajentunut uusiin maihin muun muassa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

4. Pidä operaattorin asiakaspalvelun numero aina mukanasi

Kun matkustat, pidä mukanasi operaattorin asiakaspalvelun numero, johon soittamalla saat tarvittaessa suljettua liittymäsi. Numeron tulee olla tallessa muualla kuin puhelimen kontaktitiedoissa sen varalta, että puhelimesi varastetaan. Tilapäinen sulku pelastaa myös tilanteissa, joissa et ole varma missä puhelimesi on.

DNA:n asiakaspalvelun puhelinnumero on: +358 44 144 044

5. Tarkista soitonsiirron asetukset

Pidäthän mielessä, että jos siirrät ulkomailla puhelusi johonkin toiseen numeroon, kannattaa tarkistaa millaisen soitonsiirron tekee. Jos asetat soitonsiirron ”kun en vastaa”-tilanteessa, maksat näistä kääntyvistä puheluista, sillä puhelu ohjautuu Suomeen ulkomaan kautta. Jos taas käännät kaikki puhelut automaattisesti, maksua ei tule.

6. Lataa kohdemaan kartat puhelimeesi jo etukäteen

Tämä vinkki on hyvä muistaa hyvissä ajoin ennen matkaa! Lataa alueen kartat puhelimeesi jo etukäteen, jolloin et tarvitse datayhteyttä karttojen käyttämiseen enää ulkomailla. Tämä toimii esimerkiksi HERE Maps:illa joka löytyy sekä iOS, Windows että Android- puhelimiin.

Mahtavia lomareissuja kaikille!

 

Katso videosta kuinka mobiilidatan poiskytkentä tehdään ja kuinka langattomaan verkkoon liittyminen tapahtuu iOS, Windows- ja Android -puhelimissa.

Avainsanat:

vinkit hyvinvointi Blogi