Pöpökammo eristää hiihtäjiä arvokisojen alla

Kun lapset joutuvat olemaan poissa päiväkodista ja juhlapyhät vietetään visusti erossa sukulaisista, voi huippu-urheilusta puhua syystäkin sosiaalisesti varsin ongelmallisena ammattina. Talviolympialaisiin on aikaa enää reilu kuukausi, mikä tekee huippuhiihtäjien pöpökammosta entistä vainoharhaisempaa.

C Moren hiihtoselostaja Antero Mertaranta listaa huippu-urheilijan perussääntöjä seuraavasti:

– Katso mitä syöt, katso kenen kanssa seurustelet, ketä kättelet – tai älä oikeastaan kättele ketään, Mertaranta sanoo.

Petter Northug nostatti neljän vuoden takaisten olympialaisten alla melkoisen kohun, kun hän ilmoitti jo hyvissä ajoin kauden alkuvaiheessa, ettei aio kätellä ketään ilman hanskoja. Norjalaistähti oli menettänyt ison osan harjoituskaudestaan sairastelun takia, mikä johti äärimmäisiin toimenpiteisiin.

Uutinen meni pitkälti Northugin ylimielisen töksäyttelyn piikkiin, ja vaikka monet kilpakumppanit häntä tästä kritisoivatkin, kontaktien vältteleminen on luultua yleisempää.

– Jollekin se saattoi olla uusi asia, mutta minulle se oli 30 vuotta vanha uutinen, sanoo C Moren asiantuntija Jari Isometsä.

– Se on hyvin tuttua. Kyllähän jo 90-luvulla oltiin lehdistötilaisuuksissa hanskat kädessä ja sanottiin heti toimittajille, että tänään ei sitten kätellä, Isometsä jatkaa.

Hiihtokaravaani matkaa vuodenvaihteessa Tour de Skille – reilun viikon mittaiselle kiertueelle, joka kulkee Sveitsin Lenzerheidesta Saksan Oberstdorfiin ja sieltä loppuhuipennukseensa Val di Fiemmeen Italiaan. Tämä ajanjakso on varsinkin arvokisatalvina kova koitos urheilijoiden vastustuskyvylle, kun rankkojen ja tiheään toistuvien kisojen välissä matkustetaan paikasta toiseen ja tavataan paljon ihmisiä.

– Olen todennut näinä Tourilla vietettyinä vuosina, että se on äärimmäisen yksilöllistä, kuinka se toimii. Kiistatta on urheilijoita, jotka sairastuvat joka ikinen vuosi Tourilla. Jotkut ovat päätyneet siihen, että hiihtävät vain osan ja toiset eivät lähde sinne ollenkaan, Mertaranta sanoo.

– Nyt on tehty sentään järkiratkaisu, että paikkakuntia on vain kolme, kun Toblach on pudotettu pois. Mitä enemmän urheilijat joutuvat istumaan raskaan kilpailun jälkeen autossa, jossa joku saattaa pärskiä ja joku olla muuten vain huonovointinen, niin näillä siirtymillä sairastumisriski on suuri.

Kyläilykielto arvokisojen alla

Hiihtäjät joutuvat elämään varsinkin suurten kilpailujen lähestyessä varsin neuroottista elämää. Tavattavien ihmisten piiri on pidettävä mahdollisimman pienenä, hotelliaamiaisella ruokaa kannattaa lastata lautaselle vain omalla haarukalla ja ovatpa jotkut jopa desinfioineet huoneidensa ovenkahvat ja kaukosäätimet heti matkalaukkunsa laskettuaan.

Isometsä myöntää, että urheilijoiden pöpökammoisuus voi huvittaa urheilumaailman ulkopuolella olevia ihmisiä, mutta yksilölajeissa panokset ovat äärimmäisen kovat.

– Sairastuminen voi kuitenkin pilata neljän vuoden uurastuksen olympialaisia varten. Jos sitä nyt voi jollain välttää, niin hyvähän ne keinot on käyttää, hän perustelee.

– Omallakin kohdalla tilanne oli se, että lapset eivät olleet päiväkodissa ja vaimo kävi minun puolestani kaupassa. Lenkin jälkeen oli kuivat vaatteet odottamassa autossa, vaikka matkaa kotiin oli vain kymmenen minuuttia. Emme käyneet kenenkään luona kylässä eikä kukaan käynyt meillä viimeisen kuukauden aikana ennen arvokisoja.

Myös Mertaranta tietää, että pienet tekijät ratkaisevat kestävyysurheilussa paljon. Talviolosuhteissa kisattava laji vaatii raakaa hapenottokykyä, jolloin jokainen flunssa heikentää suorituskykyä merkittävästi. Silti urheileminen ei itsessään sairastuta ketään, vaan kyse on hiihdon ympärillä olevista asioista.

– Se on yksi asia, jota ihmiset harvoin miettivät, että kuinka paljon uhrauksia urheilijat joutuvat tekemään päästäkseen asettamaansa päämäärään.

---

Parhaat varusteet talviurheiluun saat DNA SportMix -paketista. Tilaa ja avaa ruuduillesi talviurheilun kattavin tarjonta: https://www.dna.fi/sportmix

Avainsanat:

urheilu alppi

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit