WiFi-verkon tuki

Pulmia WiFi-verkossa?

Kokeile käyttää nettijohtoa. Jos ongelma poistuu, vika on todennäköisesti juuri langattomassa kotiverkossa. Tutustu tällöin alla oleviin ohjeisiin!

Jos ongelma toistuu sekä WiFissä että nettijohdolla, kyse voi olla verkkopuolen ongelmasta ja esim. paikallisesta häiriöstä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, jossa on viimeisin tieto verkon häiriöistä ja esim. tukiasemien paikoista tai käytettävistä taajuuksista.

Tee ensin nämä:

  • Käynnistä modeemi uudestaan virtanapista tai irrota virtajohto noin 30 sekunniksi.
  • Varmista, että olet valinnut oikean, modeemisi muodostaman WiFi-verkon.
  • Tarkista, ettei modeemin läheisyydessä ole häiriöitä tuottavia elektronisia laitteita tai modeemin ilmanvaihto ole estynyt.
  • Päivitä modeemisi mahdollisuuksien mukaan (modeemin asetussivuilta, päivitysnapista tai mobiilisovelluksesta).
  • Käynnistä laitteet uudelleen. Windows 10 -kone kannattaa käynnistää uudestaan shift-nappulaa pohjassa pitämällä. Esim. tabletit ja muut mobiililaitteet kannattaa käynnistää uudestaan kytkemällä ensin virrat pois yli 30 sekunnin ajaksi.

Kokeile myös näitä:

  • Resetoi modeemi. Yleensä reset-nappi löytyy laitteen joltain sivulta. Paina sitä 30 sekuntia. Tämä palauttaa modeemin tehdasasetukset sekä korjaa joitakin modeemien jumituksia.
  • Päivitä laitteet: tabletit, puhelimet, televisiot ja kaikki muut modeemiin yhteydessä olevat laitteet.
  • Tyhjennä käyttämäsi selaimen välimuisti.
  • Vinkki: Jos kodissasi on useampi huone tai vankat seinänrakenteet, ei yhden modeemin tai mokkulan tuottama WiFi-verkko välttämättä kanna asunnon joka nurkkaan. Ratkaisu tähän on Mesh-verkko

Ohjevideot

Modeemi pöydällä

Video: WiFin ja modeemin hienosäädöt

Katso, kuinka saat Wifistä ja modeemista parhaat mahdolliset tehot irti.

Piirroskuva modeemi keskellä huonetta

Video: Sijoita modeemisi oikein

Modeemin sijainnilla on suuri merkitys netin kuuluvuuteen kodissasi. Katso videolta vinkit modeemin sijoitteluun.

Langattoman verkon maksiminopeudet

WiFi-verkolla ei toistaiseksi pysty saavuttamaan huippunopeuksia. Jos haluat käyttää nettiäsi maksiminopeudella ja pienimmällä mahdollisella vasteajalla, suosittelemme että kytket tietokoneen suoraan modeemiin ethernet-verkkojohdolla (RJ45).

Alla olevassa taulukossa on esitetty yleisimpien käytössä olevien WiFi-standardien teoreettinen maksiminopeus sekä tyypillinen nopeus normaalikäytössä. WiFi-yhteyden nopeus riippuu modeemin ja nettiin kytketyn laitteen tekniikasta sekä ympäristöstä. Ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia ja maksiminopeuksia (edellyttäen, että myös käyttämäsi päätelaite on teknisesti täysin yhteensopiva). Mokkuloiden ja modeemikohtaisen langattoman kotiverkon sekä laajakaistayhteyden teoreettiset maksiminopeudet löydät tuotesivuilta ja liittymän tai laitteen mukana tulevista tiedoista.

Huomaathan, että saavuttaaksesi esim. 802.11ac 4x4 -standardin maksiminopeuden, pitää myös nettiin liitettyjen laitteiden (esim. tietokone, tabletti, puhelin) olla ajan tasalla ja täyttää samat ehdot. Tarkista asetukset, päivitykset ja ota huomioon mahdolliset häriötekijät ympäristössä. 

Eri tekniikoiden maksiminopeudet ja niiden käytännön nopeusarviot:

Tekniikka Teoreettinen nopeus Nopeus käytännössä
802.11b 11 MBit/s 4-6 MBit/s
802.11g 54 MBit/s 15-20 Mbit/s
802.11n 1x1 150 MBit/s 20-50 MBit/s
(käytettäessä 2.4 GHz taajuutta)
802.11n 2x2 300 Mbit/s 50-60 MBit/s
(käytettäessä 2,4 GHz taajuutta)
802.11n 3x3 450 Mbit/s 80-110 Mbit/s
(käytettäessä 2,4 GHz taajuutta)
80.2.11ac 2x2 867 Mbit/s

100-120 MBit/s

80.2.11ac 3x3 1300 Mbit/s

150-400 MBit/s

80.2.11ac 4x4 1733 Mbit/s

300-600 MBit/s

 

Mainitut nopeudet koskevat liikennettä modeemin ja tietokoneen välillä.

Tee nopeustesti

Voit halutessasi mitata käyttämäsi netin nopeuden DNA:n nopeustestillä. Huomaathan, että testi on vain suuntaa-antava, koska mitattuun nopeuteen vaikuttavat mm. muut verkon käyttäjät, nopeustestiin käytetty laite ja selain, liittymän nopeus, modeemin asetukset sekä esimerkiksi WiFin senhetkinen ympäristö. 

WiFi-yhteyden salaus

Oma langaton lähiverkkosi kannattaa aina suojata. Langaton verkko toimii myös seinien läpi, joten WiFi-yhteytesi saattaa ulottua myös naapurille asti. 

Salaamalla yhteytesi, estät ulkopuolisia käyttämästä nettiäsi luvattomasti ja estät heitä ottamasta haltuun yhteyttäsi. Salaus koskee vain modeemin ja tietokoneen välistä langatonta nettiyhteyttä. Langattomassa lähiverkossa suosittelemme käytettäväksi niin kutsuttua WPA2 (Wi-Fi Protected Access) -salausta. Se on käytettävissä olevista vaihtoehdoista tällä hetkellä turvallisin.

DNA:n kustomoidut modeemit ovat oletuksena salattuja eli vaativat salasanan. Lisätietoa ja ohjeet oman laitteesi salaamiseksi löydät modeemien ja mokkuloiden tukisivuilta.

Muistathan, että modeemin ja tietokoneen välinen suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten verkkoyhteyksiä, viruksia tai tietomurtoja vastaan. Tutustu DNA:n tietoturvaratkaisuihin

DNA Apuri nainen hymyilee

Anna DNA Apurin auttaa!

Asiantuntijamme ovat erilaisten vikatilanteiden ammattilaisia – teknisin termein tai ilman, sinun toiveesi mukaan.

Olethan puhelun aikana modeemin tai mokkulan läheisyydessä.